Beszámoló – Torino/Eskişehir bejövő Exchange 2017. ősz

2017. novemberében szerveztük meg AEGEE-Torinoval és AEGEE-Eskisehirrel közös cserénket. A program november 9 – 13-ig tartott, melynek során bemutattuk Budapestet érkező vendégeinknek. Torinoból 2, Esiksehirből 4 tag érkezett.

A cserét 4-en szerveztük: 1 főszervező és 3 szervező. Én a szervezők egyike voltam. Sajnos a tervezést kissé későn tudtuk csak elkezdeni, mert nem tudtuk a pontos létszámot, sem azt, hogy ki, mikor, és hogyan érkezik. Hamar elkészült azonban a hat napos program, és sikerült elhelyeznünk minden vendéget néhány tagunknál.

A megvalósítás véleményem szerint rendben zajlott: majdnem minden programot megvalósítottunk, s felfedezhették a külföldiek Budapest sok látnivalóját. Bemutattuk nekik a budai várat és a várnegyedet, a Parlamentet, Pest belvárosát, fürödtek a Széchenyi fürdőben, s élvezhették a kilátást a Gellért-hegyről. Ezen kívül voltunk velük a Hősök terén, a Városligetben, Szentendrén. Esténként bárokba is elvittük őket. Naponta kaptak reggelit és ebédet.

Pozitívumként értékelem azt, hogy minden fontosabb látnivalót megnézhettek a hozzánk érkező külföldiek. Sok programban vehettek részt, és szerintem nagyon jól érezték magukat. Minden kisebb-nagyobb problémát sikerült megoldanunk, így összességében egy sikeres exchange-et tudhatunk magunk mögött. Továbbá a költségvetésből is szépen kijöttünk.

Negatívumként említeném a felelősségi körök meghatározásának hiányát, illetve a szervezők hiányzásait, valamint a segítők hiányát. Ezekre a jövőben jobban oda kell majd figyelni. További javaslatom, hogy az utazással kapcsolatos (városon belül, kívül) felelősséget egyértelműen át kell ruházni a résztvevőkre, valamint sokkal hamarabb el kell kezdeni a szervezést és a program kidolgozását és meghirdetését, hogy többen jöjjenek el az egyes programokra. Végül érdemesebb inkább 1 antennával exchange-et szervezni, mert nehéz több antennával egyeztetni.

Összességében úgy gondolom, hogy jól sikerült az esemény, méltó volt a budapesti antenna hírnevéhez.

A beszámolót írták:

Nagy Péter és Pepó Viktória, Búr Luca, Bobál Erika