Az AEGEE-ről


Logo AEGEE-EuropeAEGEE-Europe


Az AEGEE (az Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe francia név rövidítése, melynek magyar jelentése: Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete) egy politikailag független, non-profit, európai diákszervezet, mely nyitva áll Európa minden országának egyetemistái és főiskolásai előtt. Ma Európa 40 országának több mint 200 városában 13 ezer taggal rendelkezik, megalakulása óta több mint 100.000 tagja volt. Magyarországon három helyi egység, úgynevezett antenna működik (Budapest, Debrecen, Pécs).

A szervezetet 1985-ben párizsi egyetemisták alapították. Az alapötlet egy konferencia volt Párizs 5 Grand Ecole-jának közreműködésével, amely lehetőséget teremtett a fiatal európaiaknak Európa eseményeiről, jelenjéről, jövőjéről vitatkozni, ötleteket gyűjteni, stb. Ez volt az úgynevezett óriás AEGEE konferencia, amelyet még követett néhány, és ennek apropóján több helyi iroda, úgynevezett antenna is megalakult Párizson kívül.

Az 1980-as években az AEGEE tagjai főleg EU országok egyetemistái voltak. 1987-ben az AEGEE kezdeményezésére és jelentős közreműködésével létrehozták az ERASMUS programot, majd 1988-tól az AEGEE legsikeresebb rendezvényét, a nyári egyetemet – akkor  még csak 11 helyszínnel.

1990-ben nyitottak Közép- és Kelet Európa felé is (1991-ben Magyarországon, Budapesten létesült antenna), valamint elkezdte munkáját az East-West Working Group, megkezdődött a hálózat nagyiramú terjeszkedése. Ebben az évtizedben együttműködési és partneri kapcsolat alakul ki a szervezet és az Európa Tanács között. 1995-ben megszületett az első nem európai antenna Törökországban. 1996-ban a vezetés áttette székhelyét Brüsszelbe, valamint létrejött az AEGEE-Academy.

Az AEGEE szervezeti felépítése két eltérő szintre különül el. Létezik egy európai szint (European Level), és egy helyi szint (Local Level). A European Level az Európai Igazgatóságból (European Board of Directors) áll, amely Brüsszelben ülésezik, 4 bizottságból, 11 working group-ból és 9 nemzetközi Project Team-ből áll. A Local Levelt a helyi antennák és working groupok alkotják.

Az egyesület fő céljai a következők:

  • Egy előítéletektől mentes egységes Európa megteremtése
  • Nyitott és toleráns közösség létrehozására való törekvés
  • A demokrácia, emberi jogok, tolerancia, határok közötti együttműködés, mobilitás és az európai szintű oktatás támogatása.

A szervezet együttműködik többek között  az Európa Tanáccsal,  az ENSZ-szel és  az UNESCO-val is.