Beszámoló a lipcsei Erasmus+ cseréről

2019 Októberében került megrendezésre a második része a fenntarthatóság témája köré épülő For a sustainable future megnevezésű Erasmus + programnak Lipcsében. A program első fele nyáron, Olaszországban volt megrendezve egy kisebb faluban Torino mellett. A programban négy ország vett részt: Olaszország, Portugália, Németország és Magyarország. A program első fele a téma megismerésről, a második fele pedig a gyakorlatban való kivitelezés elsajátításáról szólt.

A két program között, az volt a feladata a résztvevőknek, hogy kutassanak fel otthoni fenntarthatósággal kapcsolatos példákat (projekteket, vállalkozásokat), amelyek már megvalósultak az adott országban.

A lipcsei programra a magyar csapat teljesen lecserélődött, ezért kicsit féltünk, hogy nagy lemaradással indítunk. Szerencsénkre mindenki annyira segítőkésznek bizonyult, hogy már az első nap fel tudtuk venni a fonalat és beilleszkedünk.

Az azt követő napokban, egy előadássorozat keretében minden ország bemutatta milyen példákra lelt rá saját országában. Nagyon inspiráló volt végig hallgatni azt a sok jó ötletet, melyekkel találkoztunk, és az utolsó napra nagy kutató munkával nekünk is sikerült összegyűjteni annyi anyagot, amiből egy sikeres előadást tudunk összehozni.

Az előadások után megismerkedtünk Lipcsével, a német csapata tagjai körbevezettek mindenkit a városon és meséltek a helyi nevezetességekről, a város történelméről és arról, hogy ma milyen ott élni. Megtudtuk, hogy Lipcse egy igen szabad szellemű város és társadalmilag elkötelezett közösségek tárháza. Az “Eine Welt” (a fogadó intézmény akiktől a szállást is kaptuk) bemutatta tevékenységeit, megismerkedtünk a fairtrade fogalmával és a városban működő fenntartható fejlődéssel kapcsolatos vállalkozásokkal és az Eine Welt bolttal.

A következő napokban több fenntartható fejlődéssel kapcsolatos projektet látogattunk meg a városban: voltunk egy “tárgy könyvtárban”, ami arról híres, a környékbeli lakók használati tárgyakat tudnak kölcsönözni, így nincs szüksége mindenkinek folyamatos vásárlásra. Pozitív jövőképpel kecsegtetett egy másik családias hangulatú kis vállalkozás, a “Cafe Kaputt”, ami egy közösségi műhely, ahol minden eszközt megkapsz, hogy az elromlott tárgyakat megjavíthasd. Emlékezetes volt még a városközponttól kicsit távolabb kialakított közösségi kert is, ahol az egyik helyi gazda elmesélte nekünk a helyes vetés rejtelmeit. Szerencsére ilyen vállalkozások már hazánkban is kezd elterjedni.

Miközben elkezdtük a utazásunk célján dolgozni, amely egy dokumentum melyben a csapat összegzi a fenntarthatóság fontosságának miértjét, példákkal szemlélteti a világban zajló helytelen működést és annak káros hatásait, illetve az általunk megismert környezetbarát alternatívákat összegzi és bemutatja. Csapatokra osztva szorgosan dolgoztunk a közös kis “könyvünkön” reggeltől estig. A munkát kedves közösségi programokkal szakítottuk meg, mint pl. a közös főzés, kirándulás, és közösségkovácsoló játékok. Az intenzív napok alatt jobban megismerhettük egymást, sok jövőbe mutató barátság született. A hét végére átgyúrtuk, átbeszéltük és befejeztük a könyvet.

Búcsúzóul tartottunk egy közös vacsorát és jókat beszélgettünk a tábortűz felett. Már-már olyan volt, mintha régről ismernénk egymást. Tartottunk egy utolsó nagy összegző megbeszélés volt, ami tekintve, hogy kezünkben a jövő és rajtunk áll a változás, igen megható élményként maradt meg.

A beszámolót írta:
Hári Hajna és Rapkay Teréz