Beszámoló az őszi Agoráról – Autumn Agora Salerno 2019 – Another brick off the wall

Október 23-27 között, Salerno városában került megrendezésre az AEGEE egyik legfontosabb és legnagyobb rendezvénye, a féléves közgyűlés. Ez az őszi Agora az utóbbi évek talán egyik – több szempontból is – legkülönlegesebb  Agorája volt, hiszen pont 30 éve, a Berlini fal leomlása idején is ugyanebben a városban gyűltek össze az AEGEE-sek, a féléves közgyűlésük megtartására. Ez egész Európa, és persze az AEGEE életének egyik legmeghatározóbb pillanata volt, így az idei őszi Agora koncepciója e köré épült: Autumn Agora Salerno 2019 – Another Brick Off The Wall. 

A budapesti csapat egy része már néhány nappal a közgyűlés előtt kiutazott Olaszországba, hogy megcsodálja Róma nevezetességeit és kicsit hangolódjon az Agorára. Ellátogattunk a Vatikánba, ahol végighallgathattuk a Pápa beszédét a szeretetről és összefogásról. Természetesen az Angyalvár, a Colosseum, a Forum Romanum illetve a finom fagyik és pizzák sem maradhattak ki Rómában töltött napjainkból.

Kedden reggel Salernoba vonatoztunk, hogy még az Agora kezdete előtt kicsit nézelődjünk a gyönyörű tengerparti városban. Délután azonban egy váratlan hírt kaptunk a szervezőktől: technikai probléma miatt nem lakhattunk az előre lefoglalt tornateremben, így a szervezőknek mindössze 48 óra alatt kellett új szállást keresnie, közel 700 fő részére. Nekik azonban ez sem jelentett akadályt, hamar orvosolták a problémát, így végül két helyen – egy kempingben és egy hostelben kerültek elszállásolásra a résztvevők.

A rendezvény szerdán délután, egy közös vacsorával és nyitó ünnepséggel kezdődött, ahol a helyi antenna elnöke mellett az Agora főszervezője és természetesen AEGEE-Europe elnöke is köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően a 30 évvel ezelőtti Salernoi Agora szervezői léptek színpadra és osztották meg élményeiket a szervezéssel és az egész szervezettel kapcsolatban – a főszervező második családjaként emlegette az egész AEGEE-t. A ceremónia lezárásaként pedig egy tradicionális olasz zenekar előadását hallgathattuk, az utolsó számnál már az egész terem táncra perdült.

Csütörtök reggel kezdetét vette a nyitó plenáris ülés. A roll call-ok után (mi az Érik a szőlőt énekeltük) a Chair ismertette az Agora menetét, ezután pedig rögtön kezdték a különféle prezentációkat, mint például a Pre-Agora voting eredményének bemutatását.

Még az Agora kezdete előtt kiküldték minden résztvevőnek a Proposalok bookletét, mely tartalmazza a javaslatokat, amiről a plenáris ülésen vagy online a delegáltaknak szavazniuk kellett. Az idei Agorán 3 tagunk: Kocsis Kamilla, Németh Gabriella és Sági Laura képviselte az antennát, mint delegált.

A proposalokat a prytanniákon prezentálták, ahol lehetőségünk volt feltenni kérdéseinket, és megvitatni a témákat; illetve az Activity Reportok és az Activity Plan-ek is bemutatásra kerültek, ezekről is szavaznunk kellett az esemény alatt.

A csütörtök esti, illetve a péntek reggeli plenárison a különböző Working Group-ok, Coordination Team-ek és Commission-ök leendő vezetőit és/vagy tagjait ismerhettük meg. Napközben folytatódtak a Prytanniák, este pedig delegáltként döntenünk kellett, hogy kiket szavazunk meg például Summer University Coordination Team tagnak, vagy a következő két Agora Chairperson-jának.

Az Agora utolsó napján prezentációkat hallgathattunk meg különböző projektekről, amelyek az elmúlt három év Strategic Plan-jeként kerültek/nek megvalósításra. A záró plenárison napvilágra kerültek a szavazások eredményei is, és kiderült a 2019-es SU szezon legjobb nyári egyeteme, mely *dobpergés* AEGEE-Bilbao által került megvalósításra. A legnagyobb izgalom mégis talán a következő három év fókuszterületei körül volt, hiszen most szavaztuk meg, hogy mivel is fogunk foglalkozni a következő 3 évben.

A 2020-2023-as periódus fókuszterületei a következők lesznek:

  1. Climate Emergency
  2. Mental Health
  3. Social Equity
  4. Political Activism

Hét darab választási lehetőségünk volt, szavaznunk kellett arról is, hogy hány fókuszterület legyen, és hogy melyek legyenek azok. Szerencsére mi is hasonlóan gondolkodtunk, és egyetértünk a szavazás eredményével. A második legizgalmasabb eredményhirdetés a 2020-as őszi Agora helyszínére vonatkozott. A 2020-as őszi Agorát nem más fogja rendezni mint *dobpergés* AEGEE-Moskva!!

A prytannia alatt a visitorok különböző Progress Meetingeken és külső trénerek, vagy AEGEE tagok által tartott workshopokon vehettek részt. Ezeken átfogóbb képet kaphattak a szervezet – és így Európa keleti területeiről, megismerhettek kockázat kezelési és projekt vezetési módszereket, és vitázhattak a nemi egyenlőség lehetőségeiről. Az egyik Progress Meetingen ismertették részletesen a Safe Person programot, amelynek célja, hogy (legfőképpen, de nem kizárólagosan) az esti bulikban mindig legyen egy személy, akihez nyugodtan lehet fordulni és aki tudja kezelni a szexuális zaklatással kapcsolatos ügyeket.

A résztvevők nagy bánatára minden AEGEE esemény egyik leginkább várt estéje, a European Night (szervezett körülmények között) elmaradt, mivel a helyszín az utolsó pillanatban visszavonta az engedélyt. Akármilyen varázslatot hoztak össze a last-minute szállás leszervezésével a szervezők, ezt nem sikerült megismételniük az utolsó este leforgása alatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kárba veszett volna a sok enni és innivaló amit a résztvevők vittek: két helyszínen ugyan, de tartottunk kisebb European Nightokat. Az egyik kempingben 10-20 percenként újabb és újabb asztal jelent meg, ahogyan egyre többen csatlakoztak. Zenés-táncos buli helyett inkább a laza beszélgetésekről, új barátságok kialakításáról és önfeledt utolsó pillanatokról szólt az este.

A társaság egy (tapasztalatlan) része az Agora után még egy nápolyi utazást is szervezett, ami habár kalandos és feledhetetlen volt, de azért az első nap nagy része elment az alvással, ahogy próbáltuk kiheverni az Agora fáradalmait. Más antennából is voltak hozzánk hasonló elvetemültek, így első nápolyi esténket a helyi antenna szervezésének köszönhetően egy újabb nemzetközi estével zártuk, ráadásul sikerült visszaszereznünk az Fair alatt ellopott zászlónkat is! Ezen kívül ettünk igazi nápolyi pizzát (kétszer), bejártuk a Spanyol negyedet (nem egyszer), kerestünk és találtunk AEGEE-matrica spotokat (legalább négyet) és sikerült megúsznunk, hogy ne üssön el minket egy-egy száguldó robogó (sokszor).

A beszámolót írták:
Kocsi Kamilla, Németh Gabriella és Sági Laura