Beszámoló a 2019-es budapesti TNT-ről

Hogyan változtathatunk át egy hagyományos középiskolai osztályt egy hét alatt egy gyönyörű “Mit kell tudnom ahhoz, hogy képző lehessek?” útmutatóvá? Mindössze két tapasztalt és elkötelezett trénerre, tanulni vágyó és kihívásokra nyitott résztvevőkre, inspiráló környezetre, illetve sok-sok színes filctollra lesz szükség. Mivel ez mind jelen volt az október első hetében, Budapesten tartott “Training New Trainers – Új trénerek képzése” tréningen, melyet az AEGEE Academy közösen AEGEE-Budapesttel szervezett meg, új tudásra tehettünk szert, fejleszthettük képző és vezetői készségeinket és teljes mértékben élvezhettük ezt az egy hetes, intenzív tanulást.

A képzés során több elméleti modellel-módszerrel ismerkedhetünk meg, mint például a 4Mat, SAVI, tanulmányoztuk az ún. Trainer’s outline (A képző vázlata) segédeszközt, melyek mind segíthetnek jól célzott és jól tervezett tréningek létrehozásában. Foglalkoztunk a visszajelzésekkel, miért fontos, mire kell odafigyelnünk egy-egy visszajelzés megfogalmazásakor, amely nemcsak trénerként izgalmas téma, hanem a mindennapokban is hasznát vehetjük. Miután trénereinktől, Laurától és Christie-től, megkaptuk egy jó adag elméleti tudást és hasznos tippeket, rajtunk volt a sor, hogy megmutassuk, mit is tanultunk. 20 és 30 perces tréningeket tartottunk párokban további kapcsolódó témákban, mint a flow, csoportdinamika, erőszakmentes kommunikáció. A rövid képzések után közösen elemeztük és értékeltük ki több szempont alapján (célok, tartalom, szerkezet, megjelenés, együttműködés), hogy mi volt jó, min kellene még képző palántaként javítanunk. Ez nagyon hasznos része volt hetünknek, hiszen értékes ajándékokat kaptunk visszajelzés formájában, így jobb képet kaptunk magunkról mint képzőkről, tudjuk, hogy miben kell a jövőben fejlődnünk. Az utolsó napon tapasztalati tanulásra épülő tréning formát is kipróbálhattunk. Izgalmas volt egy kicsit űrhajón, Szibériában, hajón, lakatlan szigeten tartózkodni.

A hét végére világossá vált számomra, hogy egy képző élete néha nem könnyű, hiszen egy 20 perces tréning is sok előkészülettel járhat (vagy az alvást kell előnyben részesíteni egy hosszú tréningekkel teli nap előtt, még akkor is ha a budapesti parti negyed közepén laksz), de egyben sok mókával és kacagással is jár. Valamint trénerként a tanulást sosem lehet abbahagyni.

Minden képző kollégámnak sok sikert és lehetőséget kívánok a kapott  tudás és készségek hasznosításához a jövőben, trénereinknek pedig köszönöm, hogy megosztották velünk tapasztalataikat, tanácsadókat. Külön köszönet jár a budapesti szervezőknek és segítőinek, hogy egy igazán kellemes környezetet teremtettek számunkra, hogy minél többet tanulhassunk és fejlődhessünk.

 

A beszámolót írta:
Hanesz Júlia, AEGEE-Praha