Beszámoló a tavaszi Agoráról – Spring Agora București 2019 – It’s up to you!

2019 május 8 és 13 között Bukarestben volt megrendezve az Agora, amely az AEGEE féléves közgyűlése. Budapestről összesen 8-an vettünk részt rajta: Hajdu Tekla, Pintér Eszter, Caesar Bálint mint delegáltak, valamint Buruzs Petra, Tóth Éva és Csizmadia Árpád mint visitorok. Két Dark Agora participant is jött Budapestről, Szilágyi Fanni és Marczinka László, akik csak bizonyos programokon vehettek részt (pl. partik).

Idén is volt hirdetve közös utazási lehetőség, amiből végül egy autónyi csapat jött össze, akik odafele megtekintették Erdély magyarlakta részét, Kolozsvárat, Nagyváradot, a Tordai sóbányát, valamint Székelyföldet és a gyimesbükki ezeréves határt, hazafele pedig Vajdahunyadot és a Fogarasi-havasokat.

Áll még az ezeréves határ

Otthon van, Drakula gróf?

Mi már nem maradunk éhesen

Mátyás király emlékmű Kolozsváron

Székelykapu előtt

Az Agora május 8-án, szerdán a regisztrációval és nyitó plenárissal kezdődött délután 5-től, ahol a roll call és a procedurák (agenda elfogadása, stb.) mellett már egy motionről is szó esett, amiben a Summer University Coordination Team kért kivételt a CIA alól, hogy erre az évre megmaradhasson a pre-selection, illetve a Pre-Agora voting eredményei miatt AEGEE-Enschede egy proposalt nyújtott be a plenárison. A nyitó plenáris után a vacsora, majd az Opening Ceremony következett, az este pedig a James Bond partyval zárult.

A második nap (csütörtök) reggeli plenáris sem indult unalmasan, hiszen a CD jelöltek itt prezentáltak, ráadásul két kategóriában (általános CD tag, Elnök) még verseny is volt a jelöltek között. Főleg az Elnökjelöltek kaptak több kérdést, de a kérdéssor egyik alkalommal sem volt rövid. Az első reggeli prytaniumon pedig a jelenlegi CD beszámolója mellett a Data Privacyról, illetve a Working Groupok beszámolóiról volt szó. A délután az SU változtatások, a pénzügyi évvel kapcsolatos változtatások, és az Action Agendával folytatódott a prytaniumokon, az esti plenárison pedig Spyros, a jelenlegi Elnök lemondása miatt a július 31-ig tartó Elnöki posztra jelentkező jelöltek prezentációja vitte el a prímet a különböző projekt prezentációk és az interim pozíciók (SUCT, MedCom, JC, Audit, ERWG – itt mind történt lemondás vagy nem volt elég jelölt Isztambulban) mellett. Az este a delegáltaknak a szavazással zárult, ahol az eddig elhangzott pozíciókra tudtuk leadni a szavazatainkat, míg a visitorok a Glow Partyn vehettek részt.

A pénteki nap reggeli plenárisával paralel a visitorok egy Academy workshopon vehettek részt, a delegáltak számára pedig folytatódtak a jelölti prezentációk a Network Commission és a Juridical Commission jelöltjeivel. A 2019-es költségvetés a Financial Directortól azonban nem érkezett be időben, ami ezen a plenárison került felemlítésre, ami kisebb viták mellett a belga törvények áttekintésével is járt, ezért a tegnapi szavazás eredményeit és a projekt prezentációkat el kellett halasztani az esti plenárisra. A reggeli prytaniumok a korábban említett költségvetés, illetve pénzügyi javaslatok megvitatásával, a Data Privacy Commission megalkotásával, illetve Tekla két saját, az Agorát érintő proposaljével folytatódtak. A délutáni plenárisokra lettek rakva a leginkább ellentmondó javaslatok: az antenna kritérium változások, a visszatérítéssel kapcsolatos változások, illetve a Juridical Commission megválasztásával (százalékos arány növelése, interim tag lehetősége), így ebben az idősávban sok vita zajlott le. Az esti plenárison kiderültek az előző napi eredmények, aminél a két elnöki pozíciónál született meglepetés: a CD57 elnöki pozíciójára nem volt szükséges 2. forduló, viszont a július 31-ig tartó pozíciónál senki nem érte el az abszolút többséget, így itt 2. körös szavazás volt szükséges. Az esti plenáris a reggeliről elmaradt prezentációkkal (YVote, Europe on Track) folytatódott, majd a Working Group jelöltek mutathatták meg alkalmasságukat prezentációikkal. Az AEGEE partnerei (BEST, ASEF) is tartottak egy-egy előadást, ahol olyan lehetőségeket mutattak be, amiket az AEGEE tagok is használhatnak, illetve minden prytaniumról volt egy összefoglalás azoknak a lokáloknak, akiknek kevesebb, mint 3 delegáltjuk volt. Az este a második körös szavazással zárult ismét a delegáltaknak, majd a Dracula partyval a gym mellett.

A szombati nap ismét plenárissal indult, ahol AEGEE-Europe külsős projektjeiről hallhattunk beszámolókat, AEGEE-Budapest a My Europe My Say projektben partnersége miatt is különösen érintett volt. Salamon Réka, AEGEE-Europe korábbi Elnöke most mint a WOSM képviselője “jött vissza” az Agorára, és tartott prezentációt az ő működésükről. A reggeli plenárissal parallel a visitorok ismét egy Academy workshopon vehettek részt. A reggeli prytaniumokon delegáltjaink a Committee-k és projektek, illetve a választott szervek (Commissionök, SUCT) beszámolóit, és a Network Status Update-et hallgatták meg. Ebéd után egy tematikus panellel folytatódott a program az Agora egyik főszponzorától, The future of Europe is up to you címmel, az este pedig a záró plenárissal zárult – volna. A szombat esti plenáris a szokásos elemek mellett (eredményhirdetések, twin szerződések, új kontaktok felminősítése, Network Status update, szerződés aláírása a következő Agorát szervező lokállal, jelen esetben AEGEE-Salernoval) ugyanis az Agora legnagyobb drámájával zárult (Spring Agora Yerevan 2020 bejelentése), így vasárnap reggelre egy újabb plenárist kellett meghirdetnie a Chairnek, hogy legyen elég idő lezárni az Agorát. A szombat estére tervezett European Night így maradt, viszont a delegáltaknak vasárnap reggel 8-ra már a plenárison kellett ülniük, így igen korán kezdődött számukra a másnap.

A vasárnap reggeli plenáris leginkább a yereváni Agoráról szólt, ahol a CD mellett AEGEE-Yerevan, AEGEE-Moskva (a másik jelölt az Agorára), illetve a többi delegált/envoy kifejthette a véleményét a szituációról, aminél kiderült, hogy a konfliktus forrása nem csak az volt, hogy ezzel a döntéssel az azerieket kizárjuk a féléves közgyűlésről a két ország politikai viszonya miatt, hanem a konfliktus fő forrása az egyik szervező volt, aki állítólag mind a két csapat pályázatában aktív szerepet vállalt. Végül a plenáris roll callal ért véget, ahol szoros eredménnyel ugyan, de az Agora jóváhagyta, hogy Yerevánban legyen a 2020-as tavaszi Agora. Ennek köszönhetően a 2020-as EPM Barcelonában, míg a 2020-as tavaszi Agora Yerevánban lesz megtartva.

A plenáris végén prezentálásra került egy új projekt, a Gender Watch eredménye is. A projekt célja, hogy a statutory eventeken megfigyeljék a nemek általi felszólalások számát és hosszát.

A plenáris után sajnos a tagjainknak egyből haza kellett indulni a hétfőn kezdődő munka/vizsgák miatt, így az Agora Fairt, NetCom meetinget és az utolsó bulit (Superhero Party) ki kellett hagynunk, de mindenképpen egy intenzív Agorát hagytunk magunk után!

Bambi <3 Brumi

Closing plenary

Sajnos ennek következtében madár futtában tudtuk csak megtekinteni Bukarest történelmi belvárosát, amely Ceaușescu pusztítása miatt nem is volt olyan nagy. Egy pillantást vethettünk a román parlamentre is. Egy kis csapat az egyik nap elment Konstancába, ami Bukaresttől keletre, a Fekete-tenger partján helyezkedik el. A tenger habár szép volt, de a várost meglehetősen elhanyagolt állapotban találtuk.

A beszámolót írták:
Hajdu Tekla, Pintér Eszter, Caesar Bálint