Beszámoló a Moszkvai és Ljubljanai bejövő Exchangeről

2018 őszén több antennával is felvette AEGEE-Budapest vezetősége a kapcsolatot, vagy épp ők vették fel velünk. Ekkor állapodtunk meg AEGEE-Moszkvával és AEGEE-Ljubljanával, hogy Exchanget szervezünk velük 2019 márciusában.  Az Exchange két antenna között olyan esemény, amely során az antenna tagjai kölcsönösen meglátogatják egymást, bemutatva egymás városát, kultúráját, ételeit, történelmét. Az időpontok meghatározása során sikerült a Budapestre bejövő Exchanget a két antenna esetén egy időpontra tenni, így gondoltam, két legyet ütünk egy csapásra, mivel a szervezési feladat mennyisége egyenlő 5 vagy 25 emberre.

A szervezés szállás kereséssel kezdődött, amely relatíve egyszerűen ment, mivel volt egy korábbi AEGEE-Piliscsaba tag, aki egy hostelt üzemeltetett a Jászai Mari tér közelében, így ez ki volt pipálva. A program összeállítását korábbi Exchnagek és az SU, valamint a New Years Event alapján készítettem el. Ehhez írtam több cégnek, intézménynek, mint a BKK, Parlament, Budapest Gyógyfürdői Zrt., de sajnos támogatást sehonnan sem sikerült kapni.

Időközben a jelentkezők száma véglegesedett. Eredetileg Moszkvából 32-en jelentkeztek, de csak 20-an érkeztek, valamint 4-en érkeztek Ljubljanából. Confirmationként mindenkitől bekértem az utazáshoz szükséges jegyeket, a szlovénektől továbbá a részvételi díj összegét is. Akinek kellett, meghívó levelet állítottam ki, hogy be tudjanak jönni az országba.

 

 

 

 

 

 

 

Márciusban több Heti Gyűlésen is szó volt az Exhangeről, ahol véglegesedett a program, kiválasztásra kerültek a segítők, allokálva lettek a feladatokhoz. Több résztvevő érkezett, 1-2 nappal korábban, akiknek a hostolását megoldottuk saját tagjaink segítségével, majd elérkezett a hivatalos program első napja a csütörtök. Több segítő is részt vett a résztvevők érkeztetésében, a reptérről és a buszállomásról való elhozásában. Ezután a Jászai Mari téren volt a gyülekező pont, ahonnan a BKK menetrendszerű hajóján utaztunk egészén a Boráros térig, majd a Bálnán keresztül sétáltunk a Corvinus Egyetemre. Sajnos a Bálna tetőterasza nem volt nyitva, így csak egy ajtó választott el minket egy nagyon szép kilátástól. Laurával ketten hoztuk el a Lángosokat, addig többiek segítettek az előkészületekben az ice-braking gamekben és az Opening Ceremony megtartásában. Egy könnyed este után hamar mindenki hazament, habár nem az eredetileg tervezett Hostelbe, mert ott előző nap derült ki, hogy nincs áram.

 

 

 

 

 

 

 

 

A pénteki nap SPA-val kezdődött, a Lukácsban, ami szerintem egy nagyon jó választás volt ár-érték alapján. Délután a pesti városnézés keretében megtekintettük a Parlamentet, a Szabadság teret, a Bazilikát, az Erzsébet és a Deák Ferenc teret. Az EU Night a Corvinus Egyetemen volt, amelyet egy Hungarian Language WS előzött meg. Rekordszámú, majdnem 60 fővel került megrendezésre az EU Night, amelyen rengeteg étel és ital volt. Sajnos, mivel sok új orosz részt vevő jött, ők nem hoztak magukkal alkoholt, de remélem a magyar asztal kárpótolta őket. Az éjszaka az Anker’t romkocsmával folytatódott, amikor kiderült, hogy a hostelünkben ágyi poloskák voltak és szinte egyik partici sem akar bent aludni. Nagyjából egy óra múlva már meg volt, hogy melyik partici kinél alszik, amely egy nagyon jó összefogás jele volt.

A szombat egy pihenősebb nap volt, felmentünk Budai Várba majd a Citadellán néztük meg a Napnyugtát. Este a részt vevők egy jól megszervezett kocsmatúrán vettek részt. Sajnos vasárnap 6-an elmentek Bécsbe, amit nagyon sajnáltam, és a 4 főnyi szlovén delegáció nagyon korán hazament. Az itt maradtakkal felmentünk a Normafára, megnéztünk a Széchenyi kilátót, majd libegővel jöttünk vissza a városba. Este a Hősök terét és a Vajdahunyad várát néztük meg.

 

 

 

 

 

 

 

A négy napos program sokszor megterhelő és fárasztó volt, de mindenképpen egy hatalmas élményt adott, hogy sok nagyon jó, kedves embert megismerhettünk, és kapcsolatunkat szorosabbra fűztük velük. Külön köszönet a segítők részéről azoknak, akik hostoltak, és időt-energiát nem sajnáltak a programokon való részvételére.

 

A beszámolót írta:
Caesar Bálint