„Szólj Bele!” Zárókonferencia Debrecenben a NIT szervezésében

Bizonyára ismeritek vagy már hallottatok az Európai Unió kiemelt ifjúságügyi projektjéről, a Strukturált Párbeszédről (Structured Dialogue), ami az ifjúságot érintő kérdésekben párbeszéd létrehozását és a konzultációs folyamatok levezénylését hivatott biztosítani a fiatalok és a döntéshozók között – mindezt másféléves ciklusokban – helyi nemzeti és európai szinten is.

A Strukturált Párbeszéd folyamatait koordináló Nemzeti Munkacsoport titkársági feladatait a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) látja el. A másféléves ciklusok során számos platformon biztosítanak fórumot a magyar fiatalok számára hogy beleszóljanak az őket érintő döntési folyamatokba – közösen létrehozott iránymutatásokkal. E lehetőségek egyike a „Szólj Bele!” konferenciasorozat is, melynek a legutóbbi zárórendezvénye Debrecenben került megrendezésre októberben.

Az AEGEE-Budapest (Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete) tagszervezete a NIT-nek, így tagszervezeti delegáltként vehettem részt az háromnapos eseményen.

A debreceni napok során részletesen áttekintettük a konzultációs ciklusok hazai megvalósulását, majd közösen felkészültünk a másnap délelőtti találkozóra, amely alkalmával az Európai Ifjúság által már összeállított legfrissebb ifjúsági prioritások témaköréből személyesen tehettük fel kérdéseinket a helyi önkormányzat, a projekt nemzeti munkacsoportja továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) meghívott képviselőinek.

Ezután párhuzamos szekciómunka keretei között három csoportban vitattuk meg a fiatalokat leginkább érintő témacsoportokat, majd ezekre reflektálva ajánláscsomagokat állítottunk össze. Programunkat színesítette Sipos Alexandra, EU Ifjúsági Delegált látogatása, aki személyes élményei alapján élménybeszámolójával érzékletesen bemutatta az EU Ifjúsági Konferenciák és az Ifjúsági Célok világát. Programunkat kreatív ismerkedés, kellemes beszélgetések, egy Halloween-inspirálta jelmezesbál, megszerzett tudásunk játékos feladatokkal történő elmélyítése illetve gyakorlatba ültetése, továbbá közös összegző-értékelő lezárás tették teljessé.

Köszönet a Nemzeti Munkacsoportnak és a Debreceni Új Nemzedék Központnak a szervezést, egyesületünknek pedig, hogy képviselhettem az AEGEE-Budapestet!

 

A Szólj Bele! híreit a www.szoljbele.hu oldalon, a NIT weblapját pedig a www.ifjusagitanacs.hu alatt találjátok. Az eseményről készített hivatalos interjú ITT olvasható.

 

Debrecen, 2018. október 26-28.

A beszámolót írta:
Kovács Balázs