Agora Krakkó, 2018 – A nyolcadik Agorám

Április 25-29 között Krakkóban volt a 2018-as év első Agorája. Az eseményt nagy várakozások előzték meg, felröppentek még olyan pletykák is, hogy minden idők legnagyobb Agorája lesz, ami abból indult ki, hogy a szervezők 2.000 jelentkezést vártak. Végül is csak 850 fő vett részt az AEGEE féléves közgyűlésén, de ez is elég volt ahhoz, hogy AEGEE-Krakkó egy sikeres rendezvényt tudhasson maga mögött. AEGEE-Budapest részéről több mint 20-an jelentkeztek, amiből végül is 12-en mentek el Krakkóba. A budapesti delegációt Caesar Bálint, elnök képviselte ebben a félévben egyedül. Ez a beszámoló az Agora főbb eseményeit és a delegálti feladatokat mutatja be.

A nyitóünnepség, Opening Ceremony, kedd délután kezdődött, aminek egy rég villamosremíz adott otthont. A megnyitó során beszélt Krakkó volt elnöke Karolina, aki az Agora főszervezője volt. Továbbá politikusok és a várostól meghívott más személyek is felszólaltak. A megnyitó végén egy rendhagyó eseményen vettünk részt, mindenki kiment a közeli térre, és egy égő csillagszóróval a kezében megformálta az Agora jelképének számító fordított vízcsepp jelet. Az eseményről a sötétben légi felvétel készült. Az est további részében üdvözöltük a rég nem látott ismerőseinket, barátainkat, sorstársainkat más rendezvényről, esetleg gratuláltunk azoknak, akik a legutóbbi találkozásunk óta valamilyen pozíciót töltenek be akár helyi, akár nemzetközi szinten. Az Agorának ez mindig egy meghatározó része, hiszen tényleg olyan emberekkel tudunk találkozni, akit esetleg évek óta nem láttunk.

Az Agora az AEGEE féléves közgyűlése. A tavaszi Agora izgalmasabb, és nagyobb hordereje is van, mert itt kerül megválasztásra a CD, a szervezet 7 főből álló legfőbb döntéshozó szerve. Rendszerint egy nappal hosszabb is, mint az őszi. A mostani Agorának megint volt magyar, sőt AEGEE-Budapestet érintő vonatkozása, mivel Hajdu Tekla, korábbi AEGEE-Budapest Board tag, valamint NetCom és CD tag volt a Chair elnöke, aki az Agora levezényléséért felel. Tekla, és 5 fős csapata nagyon szép munkát végzett, a programban nem volt csúzsás, és mindenről informáltak minket. A szerda reggeli megnyitó az antennák Roll Call-jával kezdődött, ami azt jelenti, hogy az összes antenna alapítási időrendjének megfelelően felszólal és valami frappáns szöveggel, énekkel köszönti a többieket.

Az Agorának egy előre meghatározott struktúrája van, amiért a Chair felel. Az Agora főbb részei közé tartozik a naponta kétszer, reggel és este megrendezett plenáris ülés, amelynek célja, hogy az Agora elé legyenek terjesztve a különböző beszámolók, hogy meghallgassuk a különböző pozíciókra jelentkezőket és hozzájuk kérdéseket tegyünk fel. Szintén a plenáris üléseken kerül sor a személyeket érintő szavazásokra majd az eredményhirdetésére. A délelőtti és délutáni időszakban párhuzamosan pritanniák, Workshopok és panel discussionok kerültek megrendezésre. Én, mint AEGEE-Budapest egyedüli delegáltja, a pritanniákon vettem részt, mivel számomra ez kötelező volt. Ezek célja, hogy azokat az alapszabályt módosító intézkedéseket vegyük végig, amiket az adott Agorára benyújtottak. Azzal, hogy egyedül voltam, az is járt, hogy mindig a legizgalmasabb pritanniára mehettem be. Így voltam bent azon, ahol az „európai esemény fogalomköréből szerették volna az Exchange-ket kiszedni”. A legnagyobb vita itt az volt, hogy a kisebb antennák attól féltek, hogy ha ezt kiszedik, akkor nem tudnak egy Exchange megszervezésével egy antenna kritériumot teljesíteni, míg a nagyok azt vallották, hogy egy Exchange ne számítson már „European Event-nek”, mivel két antenna között van, arra nem jelentkezhet bárki, így nem teljesíti az Európai esemény fogalomkörét. Ezt véglis az Agora megszavazta. Egy másik izgalmas pritannián a „valamilyen ok miatt kitiltott személyekről” (Banned members) volt szó. Itt sem volt annyira egyszerű a helyzet, mivel helyi szintről AEGEE-Europe nem tilthat ki senkit, valamint a jogi háttér is bonyolult. Itt végül is némi vita és módosítás után az Agora elfogadta a szigorítást és jobb magyarázatot. Egy harmadik pritannián az LTC reformot beszéltük át. A javaslat alapján a most működő LTC1, LTC2 és RTC beosztás megváltozna, illetve megszűnne, az LTC összeállítása pedig a NetCom kezébe kerülne. Ez a módosítás megszavazásra került. Talán a legizgalmasabb pritannia az volt, amely az „antenna reformot” tárgyalta. A módosítás értelmében megszűnne szinte minden antennákat érintő kötelezettség, és csak a tagsági díj fizetésének kötelezettsége, valamint a helyi board NetCom fele való bejelentési kötelezettsége maradna meg. Itt a kis antennáknak kedvezett volna a helyzet, hiszen minimális energia befektetéssel is antennák maradhatnak, de a nagyobbak erről hallani sem akartak. Végül is ez a javaslat az Agora által nem került megszavazásra.

A Közgyűlés során megválasztásra került AEGEE-Europe elnöksége, a CD is. A Chair egy új féle „vitát” talált ki, ahol ténylegesen a két elnökjelölt vitázott. Mint a többi jelentkező esetén is, itt is rengeteg kérdés és izgalom volt, mivel az elnöki versenyben második helyre került Matis Joab végül is a pénzügyes pozícióra jelentkezett, amire meg is lett választva.

A záró ünnepségen kiderült, hogy a következő EPM a törökországi Izmirben lesz, azonban a tavaszi Agora kihirdetésére nem került sor jelentkező híján. Végén a Chair és a CD is megköszönte a szervezőknek a kiváló szervezést, majd egy újabb csoportfotóra került sor a planáris nagytermében.

Összességében elmondható, hogy egy nagyon jól megszervezett Agorát éltünk át barátaink AEGEE-Krakkó szervezésében. A mobilapplikáció mindig rendelkezésre állt, amibe beírták a legfontosabb változtatásokat, így elég volt csak ránézni a mobilunkra, már tudtuk is mi történik körülöttünk. A reggeli bőséges volt, ebédre kaptunk húst, a kérdéseinkre a helperek mindig tudtak válaszolni. Az esti party-k közel voltak, nem kellett keresztül utaznunk a várost hazafele. Az EU Night a szomszédban volt, megfelelő helyet biztosítva nemzeti ételeink és italaink bemutatására. A hat nap alatt volt megfelelő időnk a városban és a környékén körülnézni, sőt többen keddig ottmaradtunk Krakkóban pihenni.

A beszámolót írta:
Caesar Bálint