Gender through the screen – Tréning

A „Gender through the Screen” egy kapacitásbővítő program, ami az Erasmus+ keretében valósul meg nyolc európai uniós és nyugat-balkáni ifjúsági szervezet bevonásával. Ezek a szervezetek a társadalmi nemek területén dolgoznak az ifjúsági munkások támogatásán keresztül. A témák, amikkel a program részletesebben foglalkozik az emberi jogi oktatás, a nemi egyenlőség, a befogadás, a diszkriminációellenesség és a tolerancia. A projekt fő célja, hogy alaposabban megismerje a társadalmi nemek ábrázolását, és megfogalmazza az ezzel kapcsolatos legfontosabb problémákat, valamint felkészítse az ifjúsági munkásokat, ifjúsági vezetőket és fiatalokat, hogy támogató és tudósító szerepeket vállaljanak. A projekt fel kívánja hívni a nyilvánosság figyelmét a tömegmédiában ábrázolt nemi szerepekre, valamint arra, hogy ezeknek milyen befolyása van mindannyiunk mindennapi életére. A „Gender through the Screen” projekt március 23. és 30. között került megrendezésre az albániai Durresben. A résztvevők Albániából, Koszovóból, Szerbiából, Montenegróból, Macedóniából, Szlovákiából, Észtországból és Magyarországról érkeztek. A projekt célja a figyelemfelkeltés és a sztereotípiák eloszlatása volt cselekedve tanuláson keresztül.

 

A résztvevők workshopokon vettek részt, megtárgyalták és megosztották a tudásukat a genderproblémák témakörében. Elmélyítettük a tudásunkat a médiáról és a genderről, fejlesztettük a kommunikációs készségeinket, a nyelvtudásunkat, kreatív gondolkodásunkat, szélesítettük a látókörünket, bővítettük a ismereteinket más kultúrákról, csapatmunkáról. Továbbá megtanultuk, hogy vegyük észre a társadalmi nemi egyenlőtlenségeket, hogyan tartsunk előadást mások előtt, hogyan osszuk meg a véleményüket és tiszteljük másokét, és hogyan kezeljük, ha nem értünk egyet másokkal. A workshopokon megtudtuk, hogy a genderproblémák mélyen beivódtak a társadalomba, megismertünk olyan szervezeteket, amik segítenek férfiaknak és nőknek ezekkel a problémákkal szembenézni, és foglalkoztunk azzal is, hogy hogyan lehet a genderkérdést a média eszközein keresztül tanítani. Arra is időt szakítottunk, hogy megismerjük a városokat és az albán kultúrát.

Ez a projekt remek lehetőség volt számunkra, hogy tanuljunk, megosszuk a tapasztalatainkat és reflektáljunk azokra. Minden résztvevő a saját kultúráját hozta magával, és az értékek, amik közösek bennünk, közelebb hoztak minket egymáshoz.

 

Fordította: Vass Eszter

Önkéntes