NWM Banja Luka, 2017 – On a mission to reconnect Baldria beszámoló

A CD évem után bár a hangsúly ismét az egyetemre került, ettől függetlenül mindenképpen szerettem volna részt venni pár AEGEE eventen, végül fel lettem kérve két Network Meetingre is trénernek, Banja Luka volt a második.

A Network Meeting 2017. november 9 és 12 között volt megtartva Banja Lukában, az egyetlen bosnyák AEGEE-tagszervezetben. Az eventen 20 participant vett részt 5 balkán és 3 másik lokálból, illetve egy külsős tréner az EESTEC diákszervezettől, én egyedül képviseltem AEGEE-Budapestet. A fő témakör a Baldria terület összekötése, illetve közös projektek létrehozása volt, emellett Marina, mint NetCom begyűjtötte a résztvevők igényeit, így sok olyan session volt, amire ennek a területnek volt szüksége, pl. Fundraising, PR, stb. Az egyetemi elfoglaltságaim miatt a csütörtöki napot ki kellett hagynom, így péntek este érkeztem meg a helyszínre, ami a város központjában volt található. A szombati napon több parallel session is volt, így reggel az emberek választhattak az Event management és a Local management közül, majd egy közös PR és Recruitment session következett. Ebéd után ismét parallel session volt, ahol a Teamwork és Leadership session között lehetett választani, ebből a Leadership session-t én tartottam. Ezen a session-ön a jelenlévők megismerkedhettek Lewin 3 vezetési stílusáról (Autocratic, Democratic, Laissez-Faire), majd egy kérdőív alapján megtudhatták, hogy rájuk melyik a legjellemzőbb. Megnéztük azt is, hogy melyik helyzetekben érdemes használni ezeket a stílusokat, amiket egy szituációs játékon keresztül szemléltettünk is. A végén pedig megosztottuk a tapasztalatainkat az AEGEE-n belül használt vezetési stílusokról és gyakorlatról. A napot a Project hub session zárta, ahol először azonosítottuk, hogy miket szeretnénk változtatni az AEGEE-n belül, főleg a Network Meetingekre koncentrálva, majd mindenki hozott egy ötletet a saját városára is, hogy mit szeretne ott megváltoztatni. A nap az European Nighttal zárult, ahol megismerkedhettünk rengetek helyi és balkán étel/italspecialitással. A vasárnapi nap fő sessionje az Open Space volt, ahol az Agora és az EPM topicon kívül számos más téma került megbeszélésre (pl. balkán történelem és jelenlegi politikai helyzet).

Összességében jónak értékelem a Network Meetinget, a helyi szervezők kitűnő munkát végeztek (főleg a szállás tekintetében, ahol külön függöny volt az ágyaknak), a trénerek jók voltak, és a résztvevők is hozzászóltak a session-ökhöz. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy látogasson el egy Network Meetingre, fejlessze magár, ismerje meg az AEGEE-t európai szinten, illetve találkozzon új kultúrákkal!

 

A beszámolót készítette:

Hajdu Tekla, AEGEE-Budapest