EPM Zágráb, 2017

A European Planning Meeting (EPM) az Agora után az AEGEE második legnagyobb nemzetközi eseménye. Az EPM során kerül tervezésre a szervezet éves akcióterve (Action Agenda) a négy fő fókuszterület mentén. Meghatározzuk, hogy az augusztus kezdetétől számított egy évben milyen célokat szeretnénk elérni, és azokat hogyan. Emellett az EPM, a korábbi European Boards’ Meeting koncepcióját megtartva továbbra is lehetőséget teremt az egyes antennák elnökeinek találkozójára, amely során a szervezet céljait, működését, fókuszait beszéljük át, annak érdekében, hogy fejlesszük a szervezetet és igazítsuk az aktualitásokhoz. Emellett az utóbbi időben az EPM kiegészült egy egy napos konferenciával is, amely során egy aktuális témát járunk körbe workshopok, kerekasztal beszélgetések során.

uno

Az évente megrendezésre kerülő EPM-nek idén tavasszal Zágráb adott helyszínt február végén. Az eseményen AEGEE-Budapesttől nagy örömünkre sokan részt vettek, így antennánktól 11 fő volt jelen 🙂

Az EPM előtt a Civic Education Working Group Budapesten tartotta a találkozóját, így ez remek alkalom volt arra, hogy megismerjük őket személyesen, szerveztünk is nekik programot egyik este. Ők már szerdán leutaztak Zágrábba, azonban legtöbbünk csütortökön érkezett az eseményre, mindössze 5 órás buszút választott el minket Zágrábtól, így hamar odaértünk. Mivel Budapest elég központi helyszín, így sok más antenna tagjaival utaztunk együtt a buszon, többeket már ismertünk korábbi eseményekről. Nagyon jó hangulatban telt így az utazás, sokat beszélgettünk krakkói, tilburgi és egy manchesteri AEGEE-ssel is. Miután megérkeztünk, délután részt vettünk a szervezett városnézésen, majd este az Opening Ceremony-val került megnyitásra az esemény.

dos

Az első napon tehát a konferenciával kezdtünk, amelynek témája a populizmus volt (Populism and anti-european agitation). Ennek megfelően délelőtt kerekasztal-beszélgetés volt a populizmusról Európában és arról hogy ez milyen veszélyeket tartogat az európai projektre és az európai értékekre. Délután ehhez kapcsolódó workshopokon gazdagíthatták tudásukat a résztvevők, valamint  a délutánt a Civic Education Working Group által szervezett ún. British parlamentary debate-l zártuk, amely nagyon érdekes volt. Két 3 fős csapat a népszavazás témáját vitatta meg úgy, hogy az egyik csapat a pro oldalt a másik pedig a kontra oldalt képviselte, és a mellett kellett érvelniük, és érveiket konkrét példákkal is alátámasztani. A vita nagyon sikeres volt, sokakat elgondolkodtatott. A vita előtt megkérdezték a közönséget is, hogy mit gondolnak a témáról és ki áll mellette vagy ellene, majd ugyanezt a vita után is megkérdezték. Sokaknak változott a véleménye.

trwa

A pénteki nap délelőttjén ismét workshopokon volt lehetőségünk részt venni.
“Én a ‘How can I make you believe that climate change is no biggie?’ c. workshopon vettem részt, amelyet a ‘Society and Environment’ interest group tartott. A témát nagyon érdekesnek és aktuálisnak találtam. A workshop elején videókat néztük meg arról, hogy az egyes politikai vezetők hogyan vélekednek a globális felmelegedésről, és megdöbbenve láthattuk, hogy mennyire sokan ignorálják a problémát és nem is tekintik problémának. Ezután még megnéztünk pár videót a jelenlegi helyzetről és arról, hogy hogyan változtak szokásaink az elmúlt évszázadokban és mennyi mindent használunk fel a természetből napi életünk során.” (Berni)

“A péntek délelőtti, egyszerre zajló workshopok mind nagyon érdekesek voltak, így nehéz volt a választás. Végül a “Case study: populism in referenda” címűt választottam, ami egy nemrég megtörtént eseten keresztül mutatta be, hogy milyen eszköztárral élnek a populista pártok és politikusok, és hogyan tudják hangos kampányokkal, az emberek érzelmeire alapozva meglovagolni és befolyásolni a közvéleményt. A konkrét eset a Hollandiában kiírt népszavazás az Ukrajna és az Európai Unió közötti megállapodásról, ami meglepő eredményt hozott a holland kormány és az Unió számára is. Érdekes, és  egyben félelmetes volt látni, hogy egy olyan erős alapokon álló, jól működő demokráciában is, mint a holland, megfelelően megfogalmazott üzenetekkel, feltűnő akciókkal, és jól irányzott médiakampánnyal milyen könnyen el lehet terelni a választók figyelmét a tényekről, és leegyszerűsített, sokszor hamis információkkal bombázva befolyásolni a döntéseiket.”
Emellett részt vettünk még egy workshopon, amelyet az ARC egyik tagja tartott, az önfejlesztés témájában. A workshop során kisebb feladatokon keresztül egymást segítettük abban, hogy miben fejődhetnénk és hogyan, és miként tudjuk céljainkat kis lépésekben elérni. Nagyon hasznosnak és érdekesnek bizonyult, örülünk hogy ezt a workshopot választottuk.

 

Délután került sor az AEGEE Fair-re, amely az agorák és EPM-ek egyik legfontosabb része, hiszen itt ismerkedhetnek meg a tagok jobban az egyes interest group-ok, working group-ok és european body-k munkájával. Itt viszont mi nem résztvevőként jártuk az asztalokat, hanem megjelentünk az áprilisban megrendezésre került ‘Education for the Present Democracy for the Future’ nevű konferenciánkkal, valamint az ugyanúgy Budapesten megrendezésre került ‘Back to Budapest’ alumni eseménnyel. Sok érdeklődőnek számoltunk itt be részletesebben erről a két eseményről, és szerencsére sokakat viszont is láttunk Budapesten. A konferenciához kapcsolódik, hogy az Association des Amis de Franck Biancheri szervezet elnöke, Marie-Hélen Caillol is jelen volt az eseményen, így alkalmunk volt személyesen is megismerkedni és egy nagyon érdekes beszélgetést folytatni egy együtt elfogyasztott vacsora során. Emellett a konferenciát a színpadon is bemutattuk, annak reményében, hogy minél többek érdeklődését felkeltjük.

tres

Ezt követően az Action Agenda tervezésére került sor. A 2017 augusztustól érvényben lévő stratégiai terv szerinti 4 fókuszterület : Equal Rights, Youth Development, European Citizenship és a Civic Education. A maradék másfél napban tehát az egyes területekhez kapcsolódóan szerveződtek a workshopok, ahol a résztvevők öt tervezési ciklus során definiálták jobban az adott területet, fogalmaztak meg egy éves időtávra elérendő célokat.

 

Az Action Agenda workshopokkal párhuzamosan zajlott a Presidents’ Meeting, melyet AEGEE-Europe elnöke, Salamon Réka vezetett le. A programra csak a jelen lévő antennák vezetőségi tagjai kaptak meghívást, így jellemzően minden városból egy Board tag volt jelen. Mivel minket nagyon érdekelt ez a program, többen is részt vettünk a kétszer másfél órás vezetőségi összejövetelen. A Presidents’ Meeting célja, hogy az AEGEE hálózat vezetői összeüljenek, és megvitassák a szervezet jelenlegi helyzetét és a szükséges jövőbeli fejlesztéseket, különös tekintettel a szervezet identitására és struktúrájára, és egyben feedbacket adjunk vezetőségnek, valamint elmondjuk, hogy milyen területeken van szüksége támogatásra az antennáknak. A gyakorlatban ez úgy valósult meg, hogy egy hatalmas körbe ültünk, majd open space jelleggel feldobtuk és megbeszéltük azokat a problémákat, amik több localt is érintenek, valamint olyan megoldási javaslatokat, amik példaértékűek lehetnek a teljes hálózat számára. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a legtöbb városban hasonló problémáink vannak, de nem feltétlenül ugyanaz a recept jelent megoldást mindenki számára. Nagyon érdekes és inspiráló volt részt venni ezeken a beszélgetéseken, melyek végén több oldalnyi jegyzettel és rengeteg megvalósítandó ötlettel hagytuk el a termet.

 

Tekintettel arra, hogy az EPM egy Európa minden szegletéből összesereglő diákok számára összehívott rendezvény, nem mehetünk el szó nélkül az éjszakai bulik mellett sem. A program rendkívül sűrű volt, minden percünk be volt osztva reggel 7-től este fél 9-ig, ez azonban nem tántorított el minket attól, hogy esténként részt vegyünk a különböző tematikájú bulikon, ahol AEGEE-sekkel zsúfolásig telt szórakozó helyeken vezettük le a nap fáradalmait, hogy utána visszatérjünk komfortos hálózsákunkba a közeli tornateremben, és pár óra alvás után elölről kezdjük az egészet. Szintén meg kell említenünk, hogy Ákos az emberekbe vetett túlzott bizalma és naivitása következtében szó szerint a színpad közepén átnyújtotta AEGEE-Budapest zászlaját Floriannak, az egyik Content Managernek, és egyben Twin-antennánk elnökének, amit aztán a delegáció csak a színpadon előadott, viccesen sikerült ódával tudott visszaszerezni.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy egy nagyon jól megszervezett, érdekes és tanulságos EPM-en vehettünk részt. A házigazda, AEGEE-Zagreb, valamint a Content Managerek igazán kitettek magukért, és feladták a leckét a következő EPM szervezői számára.

 

 

A beszámolót írta: Mészáros Bernadett és Glaub Ákos