Az élet kaland! Vállald! – EuroGÓbék & AEGEE-Budapest

Március 1-jén Ilyés Szabolcs és Koffol Gábor volt a vendégünk, akik a nyár folyamán pusztán néhányszáz euróból bejárták az „öreg kontinenst”. Az alábbiakban az ő kalandjaikról olvashattok.

1 hónap, 20 ország, 16 főváros, és mindezt 1 jeggyel? Sokunk álma, hogy egyszer hasonló kalandban legyen részünk, mint a két székely góbénak, akik tavaly nyáron párszáz euróval a zsebükben útra keltek, hogy felfedezzék Európa legkülönbözőbb országait. Útjuk Székelyföldön kezdődött, majd Budapesten keresztül eljutottak Ausztriába, Németországba, majd Svájcba. Véleményem szerint a leglenyűgözőbb képek a svájci Alpokban készültek, amihez az is hozzájárult, hogy a srácok az utazás minden egyes momentumát GoPro kamerájukkal örökítették meg.

IMG_20170301_202123

Az utazás itt még korán sem ért véget, hiszen Svájc után először Olaszországba utaztak a fiúk. Mivel mindkét srác fociőrült, így utazásuk során a főbb látványosságok megtekintése mellett hagytak elég időt az egyes stadionok meglátogatására is. Így például barcelonai tartózkodásuk alatt mondhatni kötelező jelleggel részt vettek egy Barca meccsen is.

Ezt követően bejárták többek között Franciaországot, a Skót-felföldet, Írországot, a skandináv fővárosokat, a Benelux államokat, Észak-Olaszországot, míg útjuk az Ibériai félszigeten ért véget. Érdekes volt hallani, hogy a srácok nem csak a „mainstreamebb” helyekre jutottak el, ami a legtöbb utazási iroda katalógusában szerepel, hanem lehetőségük volt betekintést nyeri a helyiek mindennapi életébe. Így többek között arról is beszéltek, hogy egyik nap teljesen véletlenül belekeveredtek egy madridi fesztivál kellős közepébe.

Néhány fontosabb tanáccsal is ellátták a jövőbeli utazókat: mindenképpen hasznos, ha olyan valakivel utazunk, akit jól ismerünk korábbról és hasonló az érdeklődési körünk. Hisz egy ilyen vonatos utazás lényege – ahogy ők fogalmaztak – maga az élmény, és nem csak az, hogy mit nézünk meg az út során. Jó, hogyha rendelkezünk egy viszonylagos útitervvel, és nem útközben találjuk ki, hogy hova is szeretnénk menni.

20170301_190946

Noha egy-két negatívumot is említettek a srácok a vonatos utazással kapcsolatban, főként az utazás pozitívumait emelték ki: a rengeteg élményt, amit útjuk során szereztek. A számtalan élettapasztalatot, illetve az új emberek megismerését és a régi ismerősökkel való találkozást.

Reméljük, nektek is tetszett Szabolcs és Gábor élménybeszámolója, és a későbbiekben ti is kedvet kaptok majd egy hasonló utazáshoz.

 

Réti Balázs

AEGEE-Budapest