HRTC Passau, 2017

Human Resources Training Course – „Unleash Unknown Talents“

 

A hatalmas hóesés miatt másfél órás késéssel érkeztem meg Passauba, és mivel már éjszaka volt, nem sokat láttam a városból, de tudtam, hogy a másnapi városnézés kárpótolni fog. Így is lett: a kettő órás túra alatt megmutatták nekünk a legszebb helyeket, épületeket. Ezután egyből az egyetemre mentünk, hogy csatlakozzunk a közben megérkezett résztvevőkhöz. A HRTC hivatalos megnyitása után vacsora, majd névtanulós és ice-breaking játékok következtek. Nemhiába híres AEGEE-Passau étkezésekért felelős csapata, hiszen a 4 nap alatt végig ők főztek ránk. Tradícionális német ételeket is kóstolhattunk, illetve a reggelit és a kávé szüneteket is nagyszerűen előkészítették. Este folytatódott az ismerkedés egy kollégium aljában lévő diák klubban. Egy kis biliárdozás és beszélgetés után mindenki inkább úgy döntött, hogy kihasználja a hétvége előtti utolsó lehetőséget az alvásra, így viszonylag hamar visszatértünk a hostelbe.

A pénteki napon elkezdődtek a szakmai programok: először átbeszéltük mi is az a HR menedzsment, és miért fontos a politikailag független szervezetek életében. Ezután a HR-körfolyamat egyes szakaszait tárgyaltuk át, mindenki megállapíthatta önmagáról, hogy éppen melyik fázisba tartozik, illetve a saját antennáján belül mennyire figyelhetőek meg ezek a szakaszok. Ebéd után AEGEE identity néven futó workshopon vettünk részt, ahol átvettük, hogyan szólítsuk meg a megfelelő tagokat és hogyan motiváljuk őket. A nap utolsó workshopja a feedbackről szólt: megtanultuk miért, mikor, kinek és hogyan adjunk megfelelő visszajelzést.

hr management

A workshopok között kisebb csapatokban egy-egy esettanulmányt is meg kellett oldanunk, tanácsokat adva egy kitalált antenna különböző problémáinak megoldására. Így rögtön alkalmazhattuk is azt, amit éppen megtanultunk.

Az esti European Night után a szombati nap nehezen indult, de amennyire csak lehetett, próbáltuk összeszedni magunkat. Motivációról, csapatmunkáról, konfliktus kezelésről, tagok fejlődéséről szóló workshopok után még egy feltörekvő cég, a mymuesli HR-es munkatársa is tartott nekünk egy érdekes előadást.

Este, visszautazva az időben, egy 2000-es évek eleje témájú partin együtt bulizhattunk az Erasmusos diákokkal. Másnap arról tanultunk, hogyan lehet az antennánkon belül kellően eredményesen lebonyolítani a régi és új tagok közötti tudás átadást. Ötletelnünk kellett, hogyan oldanánk meg különböző szituációkra nézve a tudástranszfert. A tréning zárásaként pedig átbeszéltük, hogyan fogjuk az itt tanultakat beépíteni az antennánk mindennapjaiba.

HRTC

A rendkívül hasznos és élvezhető workshopokat Andrea Schmelz és Svenja van der Tol tartották. Rengeteg színes anyaggal is illusztrálták a tanultakat, ami segített az információk mielőbbi elraktározásában.

Hatalmas köszönettel tartozunk a nagyszerű trénereinknek, illetve AEGEE-Passau csapatának, akik megszervezték ezt a HRTC-t. Amellett, hogy jól éreztük magunkat, nagyon sok olyan dolgot tanultunk, amit a jövőben hasznosítani tudunk majd, hogy eredményesebbé tegyük az antennánk munkáját.

A beszámolót írta: Pintér Eszter

2017.01.12-15