NWM Moszkva, 2016

Ahogy a NetCom bejelentette a lehetséges NWM-ek helyszínét, AEGEE-Moszkva bekerült a lehetséges TOP 3-ba. Végül is, ketten jelentkeztünk Moszkvába, Bálint csak oda, Petra továbbá Ploiestibe is. Az első kisebb akadály a vízumigénylés elindítása volt. Leszűrve a tapasztalatokat elmondhatjuk, hogy mindketten profi vízumigénylővé váltunk már az első oroszországi utazásunk alkalmával. Petra annyira profivá vált, hogy a teljes folyamatot kétszer is megcsinálta, így az útlevelébe nem egy, hanem egyből két vízum is került.

Mindketten Moszkába érkezésünk előtt kisebb utazáson vettünk részt, Bálint északról, Petra délről közelítette meg Szentpétervárat, ahol összefutottak útjaink. Egy rövid idő eltöltése után, csütörtök reggel már Moszkvába utaztunk. AEGEE-Moszkva vendégszeretete teljesen lenyűgözött minket, mert ahogy leszálltunk a vonatról, az egyik segítő már a peronon várt ránk, a vonat ajtajában.  A többieket összeszedve, a segítők végig kísértek minket a hostelig, ahol az elkövetkező néhány napot töltöttük. Nekünk az ágyban, paplan alatt és párnán való alvás elképesztő luxust jelent korábbi eventeket alapul véve. Természetesen némi üröm is került az örömbe, mert a takarító személyzet azon túl, hogy angolul nem beszélt, első nap nem találta az összes paplant, így kénytelenek voltunk igazi kincskereső játékot játszani azok megtalálásáért. De utolsó napra mindenkinek megadatott a lehetőség, hogy pelyhes tehén, oroszlán vagy leopárd mintás paplan alatt aludhasson.

Megérkezésünk után azonnal részt vettünk egy városnézésen, ahol meglátogattuk a híres Bolshoi Theatert, valamint kisebb-nagyobb kanyargós utcákon keresztül fedeztük fel Moszkva belvárosának építészeti gyöngyszemeit.  A városnézés után AEGEE-Moszkva hivatalosan is megnyitotta a NWM-et, ahol levetítettek nekünk néhány videót és a prezentálták a NWM tartalmát és játékszabályait és pontrendszerét. A NWM főbb résztvevői között köszönthettük Maarten de Groot-ot a CD-ből, valamint Kristina Reshetova-t, mint a helyi Network Commissiont. A welcome packek tele voltak AEGEE-Moszkva által FR-ezett anyagokkal, pl.: toll, jegyzetfüzet, csoki, kitűző, stb. A megszámlálhatatlan orosz Ice-breaking névtanulós játék között  megtanult „apple-pen” szlogen végig velünk maradt.

moskva_nvw_1

Az egész esemény egy nagy interkulturális helyszínné változott, ahol köszönthettük Fehéroroszországot, Németországot, Hollandiát, Spanyolországot, Olaszországot, Moldovát és további orosz városok antennáit is, végül természetesen Magyarországot is. Ez az interkulturális háttér nyitottabb gondolkodásra késztetett minket, hogy beszéljünk a különböző sztereotípiákról, a lehetséges kétségekről és kérdésekről továbbá, hogy jobban megismerjük egymást. Az első nap megosztottuk egymással az várakozásainkat és félelmeinket úgy, hogy közben áttekintettük a korábban elkészített SWOT elemzésünket. Ezzel együtt figyelmet szenteltünk arra, hogy megismerjük egymás szokásait a további sikeresebb együttműködés reményében. Aznap este lehetőségünk volt megkóstolni tipikus orosz rágcsálnivalókat, salátákat, édességeket a hostel ebédlőjében.

Másnap reggel Elena Efremova a Strategy Plan-ről és a hozzá kapcsolódó Action Agenda-ről tartott informatív előadást, majd Sergio osztotta meg velünk a közös Európai Identitás fontosságát. Ezután interaktív tréning vette kezdetét Ksenia vezényletével a csapatépítésről, aki a BEST-től, az AEGEE egyik partner szervezetététől érkezett. Először csapatban egy szerkezetet kellett építenünk papírból és ragasztóból, amely kibír egy tojástámadást két méter magasságból, majd Tuckman modelljének alapjait ismertetették nekünk. Ezután Maarten prezentálta az antennák fejét, a CD-t, majd felmérte a gondolkodásmódunkat egy szimulációs játékkal. Láthattuk és megoszthattuk egymással különböző álláspontunkat különböző témakörökben. Mint pl.: mi a legproblémásabb működési terület a saját antennánkban, és miért, vagy hogy mennyi különbözőséget mutat a helyi antennánk az Európai szinttől.

Ez után Adonis mutatta meg számunkra, hogy Európa jövőképe mennyire sokszínű, és hogy akár egy város, vagy ország látásmódja és értékei is erősen eltérőek lehetnek. Ezzel rámutatott, hogy ezért kell több lehetőséget adni a jobb megértés és a megbízhatóbb együttműködés sikerességéért, amit az információ nyújtásával lehet elérni. Már a második nap eredményes volt, sok hasznos előadással.

Katie, az FR workshop keretében példákon keresztül mutatta be, azt a bürokratikus nyelvezetet, amely tökéletes lehet, hogy elérhessük a vállalatokat, hogy termékeket és netalán pénzt vagy szolgáltatásokat adjanak a céljaink elérése érdekében. Ezután újabb session következett a BEST trénereinek előadásában. Ksenia és Xaxa a jó vezetőkről beszélt, az elején egy rövid szembekötős játékot játszatva velünk, ami után elemeztük a csoport koherenciáját és az együttműködési képességet.

Az ezután követekző session igazán hasznos volt. A Youth Mobility keretén belül beszéltünk a vízum ügyintézés nehézkességeivel, országonkénti eltéréseivel, amit igazából minden résztvevő már egyszer megtapasztalt. Összességében hasznos volt a session, mert megtudtuk, hogy járhattunk volna rosszabbul is, mert Romániából vízumot igényelnie drágább, vagy, hogy az ingyenes vízum gondolatát el kell felejteni. Az este, egy rövid séta keretében elmentünk a Krmel-hez és a Vörös térre. Az esti fényekben mindenki lefotózta magát a Vaszilij Blazsennij-katedrális előtt, és bementünk a GUM előtt felalított karácsonyi vásárba. Az est fénypontja a European Night volt, ahol lehetőségünk volt végigkóstolni Németország édességeitől kezdve a Moldovai vodkáig szinte minden ételt és italt.

Utolsó nap, az Open Space Session-ön Petrának lehetősége nyílt röviden bemutatni a frissen megnyert Franck Bianchieri díjat és a megrendezésre kerülő rendezvény főbb pontjait. Továbbá rövid előadást tartott a Mediation Commission feladatairól és tevékenységéről, aminek vezetőségi tagja.

Összességében egy nagyon jó eventen vehettünk részt. AEGEE-Moszkva számos tekintetben információt nyújtott számunkra a kapcsolatépítésről (networking), az informális és kezdeményező lehetőségekről. Minden pillanatban lenyűgöztek minket (a szór szoros értelmében) a PR anyagaikkal, és a gyors és jó minőségű megjelenésükkel, mint például a záró eseményen prezentált aftermovie-val. Közben megfigyelhettük magunkat, hogyan fejlődünk egy csapattá, hogyan alakul ki az összhang azok között, akik csak most csatlakoztak, és azok között, akik már 8 éve az AEGEE-ben vannak. Továbbá sikerült a szervezet megismerése mellett egymást is sokkal jobban megismernünk, így hozva létre egy AEGEE családi légkört tele lelkesedéssel.

Mi ezennel is köszönjük, és rettentően hálásak vagyunk a szervezőknek, akik létrehozták számunkra ezt a fantasztikus eventet és, hogy lehetővé tették, hogy elmondhassuk, az event szlogenjével élve, hogy DEALT WITH IT.

Köszönjük:

moskva_nwm_2

Bubu & Bubu (Buruzs Petra és Caesar Bálint)