AGORA Bergamo, 2016 – Fly forward

Összesen 9-en vágtunk neki újabb kalandos utazásunknak, amely most egyenesen Lombardia festői szépségű városába, Bergamóba vezetett. Bergamo az Alpok lábánál fekszik, méghozzá úgy, hogy déli irányba tekintve szemünk elé tárul a Pó-síkság, északi irányba pedig a Bergamói-Alpok sziklás hegyvonulatait vehettük szemügyre. A város délkeleti részen helyezkedik el a hatalmas fapados repülőtér, ahol szemet kápráztatva lehet túlnyomóan Ryanair repülőgépeket megtekinteni. A város látványossága a Budai vár magasságú dombra épült óváros (Citta Alta, magyarul felsőváros), amely szinte érintetlenül megőrizte középkori jellegét. Az óvárostól másfél kilométerre egy még magasabban fekvő városrész, St Vigilio nyújt lenyűgöző panorámát a városra, a Citta Altával az előtérben.

agora1

Szervezetünkből három delegált, Sczigel Péter (elnök), Mészáros Bernadett és Caesar Bálint vett részt a bergamoi Agorán, mely számos érdekességet tartogatott delegációnk részére. AEGEE-Budapest képviseletében a fő feladatunk az volt, hogy szavazzunk az európai szintű tisztviselők megválasztásáról, a működési szabályzatokban hozott módosításokról, valamint AEGEE-Europe különböző témákban hozott állásfoglalásairól. A szabályzati módosítások között – a kijevi Agorával ellentétben – elenyésző volt az igazán nagy horderejű, megosztó kérdések száma, talán az európai szintű vezetőség, a Comité Directeur (CD) anyagi támogatásával kapcsolatos javaslat kavarta a legnagyobb port. A személyügyi kérdések azonban annál érdekesebbek voltak. AEGEE-Europe elnöki pozíciójára két jelentkező is volt, és számos előadás és vita után az Agora végül a debreceni Salamon Rékát választotta meg elnöknek. A CD többi tagjának megválasztása is fordulatokkal teli volt, hiszen az eredmények publikálása után az egyik megválasztott jelölt visszamondta jelentkezését, mindezt – a vízumeljáráshoz kapcsolódó nehézségek miatt – egy skype-hívás keretein belül tette. AEGEE-Budapest számára különösen fontos, hogy az Agora megválasztotta Hajdu Teklát, szervezetünk volt külsős alelnökét és volt Network Commissionert a CD tagjának.

Az Agora utolsó napján került sor a twin antenna szerződések megkötésére és megújítására is, mely számunkra szintén nagyon fontos esemény volt. Antennánk AEGEE-Heidelberggel kötött ünnepélyes keretek között twin antenna szerződést, amelyet a színpadon Sczigel Péter, valamint AEGEE Heidelberg titkára, Florian Hauger írtak alá. Nem is kell sokat várnunk, hogy újra találkozhassunk a német antenna tagjaival, hiszen július elején kerül megrendezésre az első közös program, mely során Heidelbergbe utazunk egy exchange keretein belül.

agora2

Az Agora szervezése és a programok helyszínei nagyon jók voltak. Az első estén a nyitó ceremónia Bergamo belvárosában, egy gyönyörű színházban került megrendezésre. Sokak szerint ez volt az elmúlt évek Agoráinak legjobb nyitó ünnepsége, ami nem csoda, hiszen a színházterem lélegzetelállító volt, a karzatokról is jól belátható volt az egész terem. Emellett a nyitóprogramok is kiválóak voltak, az est csúcspontja egy kb. 20 fős zenekar előadása volt, akik remek hangulatot csináltak, bizonyítja ezt az, hogy többszáz ember felállva tapsolt és táncolt a szinházteremben.

agora3

Az Agora ezt követő programjainak helyszíne egy hatalmas rendezvénycsarnok volt, nem messze a repülőtértől. Mind a szállás, mind az étkezések, mind a sessionök a rendezvénycsarnokban voltak, ami nagyon kényelmes volt, hiszen nem kellett buszozni a helyszínek között. Az épületkomplexum egyik részében volt a padlószőnyeges tágas szállás, a másik oldalában a szekciótermek. Középen volt hely biztosítva az étkezésre. Egy hatalmas külső udvar is tartozott a szálláshoz, ahol például a European Night volt megszervezve. Gyengesége volt a helyszínnek a konténeres zuhanyzási lehetőség, ahol habár volt megfelelő hely biztosítva, de a meleg víz hiánya sokak számára okozott bosszúságot. A logisztikai megoldások ezen kívül kiemelkedőek voltak, annál is inkább, hiszen rekordszámba menő mintegy ezer résztvevőt kellett a szervezőknek koordinálni.

agora4

Mivel a város nem volt kifejezetten nagy, a bulihelyszínek sem voltak soha negyed óránál messzebb, és a szervezők mindenhova biztosítottak buszt, még a reptérre is az Agora első és utolsó napján. Óriási gratuláció jár tehát a szervezőknek, hogy ennyire kézben tudták tartani az eseményt és ennyire kényelmes megoldásokat találtak.

Bergamo nagyon szép város, az Agora után egy napot még városnézéssel töltöttünk, és a Comói-tóhoz is ellátogattunk. A tó mintegy 40 perces vonatútra volt a várostól, és a menettérti jegy is csak hét euró volt. Mindent összevetve nagyon jól sikerült az Agora, örömmel képviseltük AEGEE-Budapestet, és bízunk benne, hogy a meghozott döntések a mi szervezetünk javára is fognak szolgálni.

Írták:

Mészáros Bernadett, Sczigel Péter, Caesar Bálint