2nd Eastern Partnership Youth Forum

Mintegy 280 résztvevő – önkéntesek, facilitátorok, szakértők – 27 országból. Velük együtt vettem részt a második „Eastern Partnership Youth Forum”-on. A lett fővárosban, Rigában való pár napos tartózkodásunk célja az volt, hogy új megoldásokat találjunk a fiatalok munkanélküliségének aktuális problémájára, és hogy rámutassunk a mobilitási programok, a nemzetközi együttműködések fontosságára a munkaszerzési folyamatban.

Lassan három éve vagyok aktív tagja az AEGEE-Budapest szervezetnek, amely Európa legnagyobb interdiszciplináris diákszervezetének. Az elmúlt évek élményein felbuzdulva jelentkeztem a fórumra, hogy tapasztalataimmal hozzájáruljak ehhez a pár napos rendezvényhez.

A nyitó ceremónián Ināra Mūrniece, a lett parlament elnöke, lényegre törően megfogalmazta a fórum célját: „Nagyra értékelem a fiatalok azon szándékát, hogy hangot adjanak az ifjúsági munkanélküliség ügyének. Úgy gondolom, hogy ez a fórum egy platform arra, hogy felvázolhassuk azt a jövőképet, amit el szeretnék érni, és hogy elmondhassuk a véleményünket.” A beszédében elhangzott, hogy a társadalmunk milyen nagy kihívásokkal áll szemben: a képességek és a munkaerőpiac összeegyeztethetetlensége vagy az iskolákból a munkaerőpiacra való áttérés nehézsége. Az ifjúsági munkanélküliség szintje minden eddiginél nagyobb méretet ölt Európában. Ez pedig nem csak nagy kiadásokat okoz a tagállamoknak, hanem hosszú távú társadalmi következményekkel is jár. „A fiatalságba való befektetés nem csak egy lehetőség, hanem egy szükséges feladat, hogy kilábaljunk a válságból.”

A fórum egy részét kis létszámú tematikus munkacsoportokban töltöttük, amelyekben az ifjúsági munkanélküliség kérdését különböző nézőpontokból jártuk körbe. Én a mobilitási programok potenciáljával foglalkoztam, hiszen diákszervezeti tapasztalataim leginkább ezen a területen koncentrálódnak.

A fórum nagyszerű alkalom volt a kapcsolatépítésre is. A szervezők az utolsó napon kifejezetten ebből a célból lehetőséget biztosítottak egy „Open space for future actions” résznek, ahol további ifjúsági szervezetek képviselőivel beszéltem, kontaktot cseréltünk és a közeljövőben remélhetőleg elkezdhetünk egy szorosabb együttműködést.

Mindezek mellett persze nem feledkeztem meg a FUN részről sem. Az első nap sajnos késve érkezett meg a gépem Rigába, így lemaradtam a szervezett városnézésről, de amint vége lett a hivatalos programoknak a többi delegálttal belevetettük magunkat a lett éjszakai életbe. Nincs annál nagyobb élmény, amikor csoportosan bolyongtok egy nyitott kocsma után az óváros szívében hétfő este – majd pedig az este végeztével a szálloda társalgójában beszélgetni az utazásainkról, az érzéseinkről vagy épp a fiatalok munkavállalásáról. Végül pedig elmenni reggelizni elsőként, ahogy kinyit az étterem és felkelnek a nap első sugarai…

Ha te is szeretnél ilyen eseményeken részt venni, vesd bele magad az ifjúsági munka, önkéntesség világába az AEGEE-vel és jelentkezz a hírlevelünkben meghirdetett lehetőségekre!

A cikk szerzője: Vékony Rita