Beszámoló a National Eventről

2021. November 19-21 között AEGEE-Budapest megszervezte a 3 napos National Eventet a European Change Makers Academy (ECMA) projekt keretén belül.

Az ECMA projekt célja, hogy a fiatalokat képessé tegye, hogy a saját közösségükben változásszervezőkké váljanak, ösztönözve helyi szinten való aktív részvételt és az európai közösséghez való tartozást.

Ebből a célból egy 3 napos eseményt szerveztünk, ahol szimulációs workshopokon, különböző előadásokon és izgalmas csapatépítő játékokon vehettek részt a projektben részt vevők és az eseményre jelentkezettek. Az esemény fénypontja a World Café volt szombaton, ahol a toborzott résztvevők két csapatba osztva a korábban elsajátított vitakultúra módszertana alapján különböző témakörökben mérték össze egymással képességeiket, amiket egy zsűri (a projektben régebb óta részt vevő tagok, úgynevezett Changemakerek három fős csoportja) értékelt. Olyan témákban vitáztak a csapatok, mint például a kötelező iskolaköpeny viselete, kötelező felsőfokú tankötelezettség, oktatás formális vagy informális keretek között vagy a szülői beleegyezés szükségessége 12 év alatti gyerekek szexuális oktatása esetén.

A változatos programok között bemutatásra került a magyar csapat által megnyert társasjáték is, amit a Change Ambassador vezetésével az 5 fős Changemaker magyar csapat nyert meg az olaszországi Genovában, 2021 júliusában. Az ottani verseny során fejlesztett társasjáték egy olyan szerepjáték, amely ösztönzi a vitát, támogatja a befogadást és az építő párbeszédet.

A résztvevők napi kétszeri étkezésben részesültek, bemutatásra került részükre AEGEE-Budapest (EHHE) ifjúsági szervezetének működése és nemzetközi lehetőségei az Egyesület elnöke által, csapatépítő játékokban vettek részt, valamint az utolsó nap második felében egy rövid értékelést tehettek a három napos programmal kapcsolatosan.

A beszámolót írta: Caesar Bálint (ECMA projekt koordinátor)