Beszámoló a gaziantepi Erasmus+ cseréről

2019 július 17 és 24 között, összesen hárman Magyarországról  részt vettünk az Inclusion Online elnevezésű Erasmus+ által támogatott ifjúsági cserén, amely az emberi jogokról szólt. A cserén, amelyen tötök, görög, magyar, macedón, cseh, olasz, belga litván és portugál résztvevők vettek részt, összesen 37-en.

A magyar csapattal 3 nappal a program kezdete előtt utaztunk el a törökországi Gaziantepre, így már a tréning kezdete előtt belekóstolhattunk a török mindennapokba, és alkalmunk nyílt felfedezni a várost. Szerda délután a szervezők kocsival átvittek minket a program helyszínére, amely egy Gaziantep városán kívül eső vendégház volt. Délután sorban érkeztek meg a többi ország résztvevői, a program nagyrészt ismerkedés volt. A közös vacsora után röviden ismertették velünk a tréning menetét és szabályait, valamint témáját.

Az első, csütörtöki nap nagyrészt a résztvevők egymás megismerését elősegítő programokból állt, a délután folyamán azonban már belevetettük magunkat a tananyagba, és a tanulás különféle fajtáiról tanultunk. Pénteken az emberi jogokról volt szó, játékos előadások formájában egymásnak adtuk elő a szétosztott tananyagrészleteket. Este sor került a kulturális estére, mely során minden ország résztvevői bemutatták saját kulináris különlegességeiket. A magyar csapattal vittünk szalámit, sportszeletet, győri kekszet, Unicumot, valamint a nagy sikert arató pálinkát.

Szombat délelőtt még sor került délelőtt egy “training session”-re, mely során már belemélyedtünk a közösségi média és a gyűlöletbeszéd összefüggéseibe, ebéd után pedig a szervezők bevittek minket Gaziantepre, egy egész délutános városnézésre. Nekünk már a legtöbb helyszín ismerős volt, azonban ennek ellenére nagyon jól éreztük magunkat, így is találtunk új látnivalókat. Vasárnap érdekes szituációkat elemezve vitáztunk a gyűlöletbeszéd és a véleménynyilvánítás szabadságának határairól és kérdéseiről, mely mindannyiunk számára az egyik legérdekesebb programnak bizonyult. A hétfői nap került sor a kirándulásra.

Délelőtt egy Youth Work Associatonnal együttműködő szervezet gaziantepi oktatóközpontjába látogattunk el, ahol megismerkedtünk a helyi szociális elfogadást támogató mozgalmakkal, valamint az oktatóközpont képzéseivel, valamint egy Gaziantepen különösen fontos témáról, a szír menekültek integrácójáról is meséltek nekünk. Délután pedig elérkezett a várva várt hajókirándulás, melynek során az Eufráteszben is lehetőségünk nyílt megmártózni, valamint megcsodálhattuk Halfetit, és az elsüllyedt várost. Este a városban ejtettük meg a közös vacsorát, majd a szállásra visszatérve a török kulturális estére került sor (a méltán híres pisztáciás baklavát nem lehetett kihagyni). Utolsó nap a gyűlöletbeszéd és társadalmi kirekesztés ellen irányuló akciókról tanultunk, átbeszélve a lehetséges módokat, ahogyan ezeket a helyzeteket kezelni lehet. Kidolgoztunk országonként egy-egy tervet, ahogyan a jövőben szeretnénk ezzel kapcsolatban tevékenykedni, alkalmazva a tréningen tanultakat. Este mindenki megkapta a Youthpasst, ezzel pedig lezártuk a tréninget, és sor került a szomorú búcsúra. Összességében nagyon jól éreztük magunkat, és mindannyian nagyon sokat tanultunk mind a tréning témájáról, mind pedig egymásról és magunkról.

 

Dátum: 2019. július 17-24. 

Téma: emberi jogok, gyűlöletbeszéd az interneten (közösségi média) 

Feladatok

  • Szituációs feladat: mi a gyűlöletbeszéd és a véleménynyilvánítás szabadságának határa? 
  • Szituációs feladat: mit tennél, ha ….. történne veled? Pl.: zaklató üzeneteket kapsz – semmi / rendőrség / válaszolsz 
  • Társasjáték: belga csapat hozta. Szituációs feladatok, asszociáció, konfliktuskezelés. 
  • Alternatív történetek: X és “barátai” zaklatják az új külföldit. Ki mit tenne másképp a történetben? 
  • Saját történetek megosztása: ki volt kirekesztve, zaklatva stb -> a résztvevők között is volt, olyan is, aki zaklatva volt és aki fellépett a zaklatások ellen.
  • Szociális media gyűlöletbeszéd: szoktak-e rá reagálni? – Megoszlottak a vélemények, voltak, akik kommentelnek (kulturáltan, elmagyarázva a véleményüket), vannak, akik csak olvasnak. A reakciók is megoszlanak: kulturált, megértő / makacs, támadó. 

 

A beszámolót írta:
Kovács Dolóresz, Lellei Luca, Fekete Richárd