Beszámoló a brémai Erasmus+ tréningről

2018 11. 14-23 között került megrendezésre Németországban, Brémában a Youth’s work role in the prevention of radicalization nevű Erasmus+ által támogatott tréning, melyre 15 országból összesen 24 résztvevő érkezett. A majdnem 10 napos tréning során lehetőségünk nyílt belelátni a fiatalok radikalista szokásainak eredetébe és megvizsgáltuk az okokat miért kezdenek el egyesek érdeklődni az extrémista csoportok, ideológiák iránt. Minden egyes ország résztvevője elmesélte a saját történelmét, amely által sikerült belelátnunk az egyes területek miféle terrorizmussal illetve extremista dolgokkal néztek szembe, nem csak az elmúlt néhány évtizedben, hanem korábban is.

A workshopok során lehetősége nyílt mindenkinek megosztani szituációkat melyeket ő vagy esetleg a közelében élők átéltek, majd együtt, a saját tapasztalataink alapján próbáltunk megoldásokat keresni ezekre a helyzetekre, illetve alapjában a radikalizáció csökkentésére. A színes korosztályi skála (a legfiatalabbak 16, a legidősebbek 60-on túl voltak) még jobban segített hogy változatos gondolatmeneteket oszthassunk meg egymással.

A rengeteg érdekes workshop mellett lehetőségünk volt kétszer is ellátogatni Bréma városába és felfedezni az ottani kultúrát, ugyanis trénereink ekkorra is készültek nekünk városnéző kvízzel.

Nagyon összetartó és baráti társaság alakult ki a tréning ideje alatt, azóta is tartjuk a kapcsolatot valamint a témában cikkeket filmeket és gondolatokat osztunk meg a Facebook csoportunkban, ezáltal továbbra is tanulhatunk a témáról.

 

A beszámolót írta:
Nemes Lilla