Erasmus+ beszámoló – Fiatalok az extrémizmus és radikalizáció ellen, Yereván 2018

2018. június 27. és július 7. között került sor Jerevánban, Örményország fővárosában a „Youth Against Extremism and Radicalization” című Erasmus+ tréningre, ahova összesen öt országból – Észtország, Grúzia, Magyarország, Örményország és Törökország –, országonként 7 résztvevő érkezett. Az eseményen Magyarországot az AEGEE-Budapest képviselte. A tréning során a résztvevők a nem-formális oktatás és tanulás eszközeivel, interaktív foglalkozások és csoportbeszélgetések során ismerkedtek meg az extrémizmus és a radikalizmus fogalmaival, az ellenük felhasználható módszerekkel; és bepillantást nyújtottak a többi résztvevő számára a saját országukban fennálló viszonyokról a témát illetően. Utóbbi során egy 15 perces előadásban kellett bemutatnunk, hogyan kezeli az adott ország a tréning témája szempontjából leginkább fontos kérdéseket, mint amilyen a bevándorlás, és a fiatalok aktív társadalmi szerepvállalása. A résztvevők nagy érdeklődéssel kísérték az előadásokat, melyeket számos érdeklődő kérdés követett. Miután bemutattuk a magyarországi viszonyokat, láthattuk, hogy ezek a problémák igen eltérő mértékben érintik az egyes országokat, aminek következtében a problémákra adott válaszok is különbözőek. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a fiatalok radikalizálódásának megelőzésében, és társadalmi szerepvállalásuk elősegítésében mindenhol döntő szerep jut az AEGEE-hez hasonló diákszervezeteknek.

A szakmai foglalkozások mellett a programot csapatépítő tréningek is színesítették, melyek hamar segítettek a résztvevőket egy csapattá kovácsolni. Az interkulturális estéken mindegyik résztvevő országnak lehetősége nyílt bemutatkozni: az egyes csapatok egy rövid, kötetlen előadást tartottak az országukról, melyet egy-egy tánc, vagy egyéb jellegzetes szokás bemutatásával dobtak fel. Ezután pedig megismertették a többi résztvevővel néhány nemzeti ételüket és italukat, aminek köszönhetően hamar jó hangulat kerekedett. Természetesen gondoskodtunk róla, hogy Magyarország bemutatkozása igazán sikeres legyen. A szervezők arról is gondoskodtak, hogy a workshopok és előadások mellett kikapcsolódásként, megismerhessük Örményország látnivalóit is. Egy buszos kirándulás során többet is láthattunk az ország híres régi apátságai közül, és a Szevan-tóhoz is ellátogattunk, amely igen szép fekvése mellett közkedvelt nyaralóhely is egyben.

A tréning második részére szeptemberben, Budapesten fog sor kerülni, ahol a résztvevő országok csapatai tovább folytatják a téma körüljárását, és a gyakorlatban, az önkéntes munka során is alkalmazható módszerek kidolgozását.