V4SDG konferencia, 2018.05.23-24, Budapest

Mivel AEGEE-Budapest nemcsak egy egyszerű diákszervezet, hanem egy interdiszciplináris nemzetközi hálózat tagja, ezért fontos, hogy a tagjaink időnként friss információhoz jussanak az ifjúságot érintő témakörökben

A V4SDG konferencia május 23 és 24 között került megrendezésre a Google Grundon, angol nyelven. A konferencia fő témája az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljainak helyzete a Visegrádi országokban volt, különösképpen fókuszálva a környezetvédelem, fenntarthatóság és az ifjúság képviselete témakörében. A konferencián számos panelbeszélgetés és workshop váltotta egymást, általában két-három parallel idősávban, emellett kapcsolatépítésre is lehetőség volt az első nap végén. Én elsősorban azokat a programokat választottam, amik az ifjúság helyzetéről és lehetőségeiről szóltak, de néhányszor esélyegyenlőség vagy a tudatos fogyasztás is felmerült.

A legfontosabb üzenete a konferenciának az összefogás volt: enélkül a főbb előadók szerint a Föld sokkal gyorsabban fog eljutni az élhetetlenség felé, emellett nem elég a civil szintű összefogás/helyi akciók, ha azt nem kíséri állami szabályozás. A vállalkozói szellem erősítése is fontos konklúzió volt, hiszen ez a terület kifejezetten a fiatalok számára lehet előrelépési lehetőség, illetve az élethosszig tartó tanulás is fontos koncepció lesz a jövőben, ami a jobb minőségű állások megjelenésével fog járni. A generációs különbségek lecsökkentése vegyes korcsoportú munkateamekkel több lehetőséget nyújthat a fiatalok vezetési képességeinek kihasználására a munkahelyeken, illetve a női vezetés alulreprezentáltságára, ami különösen a V4-es országoknál jellemző. Erre a legjobb megoldás az első női vezetőknek, ha utána példát mutatva több is követi majd őket. Végül, de nem utolsósorban többet tudtam meg az ENSZ Major Group of Youth and Children-ről, ami online oktatás mellett számos ösztöndíj-pályázatot kínál a fiatalokkal foglalkozó szervezeteknek, így AEGEE-Budapest is esetlegesen profitálhat belőlük.

Összességében a konferencia számos témakört fedett le. Az általános konklúziók mellett a kapcsolatok felvétele más (diák)szervezetekkel, illetve az ENSZ lehetőségeinek megismerése volt talán a legfontosabb a szervezet számára. A jövőben is ezért erősen javaslom, hogy a Board tagok vegyenek részt hasonló konferenciákon, az egyesületet képviselve.

V4SDG fényképe.

 

A beszámolót írta: Hajdu Tekla

AEGEE-Budapest