NWM Gdansk, 2017

Az előző félévben HR középvezetőként dolgoztam AEGEE‐Budapestnél, viszont mióta Erasmus félévemet töltöm Brémában, kevés lehetőségem adódik részt venni a szervezet mindennapos életében. Hogy ne essek ki az AEGEE vérkeringéséből és hasznos tudást szerezzek egy esetleges jövőbeni pozíció betöltéséhez, jelentkezni akartam egy tavaszi eventre. Mivel tavaly novemberben már volt szerencsém részt venni egy NWM‐en Leidenből, nagyjából tudtam, hogy mire számítsak, és úgy találtam, ilyen rövid idő alatt a legtöbbet egy Network meetingből tudnék profitálni, így el is kezdtem nézegetni a kínálatot. Eddig csak egyszer voltam Lengyelországban és az is még az AEGEE‐s pályafutásom kezdete előtt volt, vonzott a hatalmas networkkel és aktív localokkal bíró ország újbóli meglátogatása, továbbá a tengerparti városok egy különleges csücsköt birtokolnak a szívemben, így egyértelműen Gdansk volt számomra a megfelelő célpont. Mint később kiderült, a tavaszi NWM szervezésére Gdansk mellett még az event managementben jártas, tapasztalt tagokból álló AEGEE-Kyiv jelenkezett, ám Stas Mahula, a lengyel és ukrán antennák NetCommie‐ja esélyt adott egy kicsi és javarészt új tagokból álló antennának a nemzetközi event megszervezésére, és a 4 nap elteltével minden egyértelműen igazolja, hogy ez egy remek lehetőség volt, amit a szervezők maximálisan ki is használtak. Felvételem után hamar elkezdtem tervezni az utazásomat és egy rövid repülőút után Hamburgból megérkeztem az esemény helyszínére 2 nappal korábban, hogy a várost is legyen időm bebarangolni.

Pénteken délután mentünk át a gym‐be regisztrálni, ahol egyből kezdetét is vette a hivatalos program. Miután összeismerkedtünk a résztvevőkkel pár bemelegítő játék során és tisztáztuk, ki milyen elvárásokkal érkezett, átvonultunk a Zieleniak épületébe, ahol színvonalas műsorú Opening ceremony‐val nyitották meg a rendezvényt. Vacsora után Gdansk egyik híres klubjába látogattunk el a ’Red Carpet’ buli keretében, mely egy régi katonai bunkerből lett átalakítva 5 emeletes bulikomplexummá.

Szombaton reggel 9‐kor megkezdődött az első egész nap session‐ökkel, elsőként Maarten de Groot, AEGEE‐ Europe External Relaĕons Directora tartott bemelegítő workshopot az idei European Planning Meetingen kidolgozott új, a következő 3 évre szóló focus areakról, ezután pedig a következő sávokban 2‐3 párhuzamosan futó tréning közül választhatta ki‐ ki a saját érdeklődésének leginkább megfelelő programot. A színvonalas felhozatalt elnézve nehéz választások elé kerültünk minden alkalommal, így a szüneteket eszmecserével töltöttük a másik előadásokon részt vevőkkel. Az én választásom először Luca Bisighini az Audit Comission képviseletében tartott pénzügyi tervezésről tartott workshopjára esett, ahol megismerkedtünk a folyamat különböző fázisaival (planning finances, budgeĕng, reporting, auditing) és a gyakori hibákkal, majd az elsajátított tudásunkat egy fél órás csoportos feladat során tesztelhettük, ahol egy éves költségvetés alapján kellett összeállítanunk egy AEGEE-szabvány reportot. Rövid kávészünet után én maradtam továbbra is Luca workshopján, ahol következőnek a Migration Interest Group‐ot prezentálta, és a rendelkezésre álló idő alatt kis létszámú csoportokban vitattuk meg a migrációhoz kapcsolódó aktuálpolitikai problémákat, specifikusan Közép és Kelet‐ Európára tértünk ki, mivel a résztvevők többsége lengyel, ukrán, magyar és román volt.

Többek között az integrációs problémák áthidalására és a szélső jobboldali pártok térnyerésének okára is kitértünk a beszélgetések során. Az ebédszünet végeztével én AEGEE‐ Krakkó korábbi elnöke által tartott Team management tréningen vettem részt, mely a nap fénypontjának mondható HR iránt lelkesedő személyem számára. A 2.5 órás foglalkozás keretében kitértünk minden gyakoribb hiba megoldására, különböző motivációs eszközökre és a jó vezető tulajdonságaira is, mely utólag rávilágított a pozícióm betöltése során felmerülő néhány probléma gyökerére. Professzionálisan felépített és nagyon hasznos, gyakorlatias tréningnek lehettem részese. Az utolsó, esti sávban további fejtágítás helyett Gdansk belvárosa felé vettük az irányt és az egyik helyi tag által tartott city tour során tudtunk meg sok érdekes történetet a város történelméről és híres épületeiről. A napot megkoronázásaképpen a közeli Sopot városában, a lengyelek körében kiemelkedő népszerűségnek örvendő tengerparti üdülőhelyen zártuk egy újabb tematikus bulival, ezúttal a helyszínhez igazodván tengerészekként.

Vasárnap ismét korán reggel a produktivitás mezejére léptünk, az első workshop arra világított rá, hogyan tudnak a tagok profitálni a szervezetben való aktív részvételükből, továbbá milyen lehetőségeik vannak nemzetközi szinten becsatlakozni. Ennek prezentálásához Maarten egy Kahoot‐os kvízzel készült számunkra, ami a lehető legjobb megoldás volt a fáradt résztvevők aktivizálására. A nap egy Agora szimulációval folytatódott, ahol Gabriela (Chair team of Agora Enschede tagja) beszélt először általánosságban az Agora felépítéséről, a részt vevők feladatairól, lebonyolításáról. Ezt követően egy pritania keretében 2 proposal megvitatásával foglalkoztunk, minden szerv feladatát 1‐1 participant látta el, így azok a tagok is betekintést nyerhettek a döntéshozatal folyamatába, akik korábban még nem jártak Agorán. A nap során az AEGEE jövőjéhez kapcsolódó brainstormingon is részt vehettünk, illetve ez komolyan felépített debate keretében 6 csapat mérhette össze a tudását vitázásban. Az utolsó interaktív programunk az ’NWM inspires’ nevet viselte, ahol Lorenzo és Davide történeteit hallgathattuk meg, ezáltal is lendületet adva nekünk álmaink megvalósításához és a további lelkes munka folytatásához. A hétvégénket Closing ceremony‐val és az elmaradhatatlan European night‐tal zártuk.
Hétfőre, ami bár szerencsére ünnepnapra esett, már nem készültek sok programmal szervezőink.

Reggel mindenki összeszedelődzködött és egyetlen content‐hez kapcsolódó esemény volt még hátra:
az open space. Ez az a sáv, ahol bárki bármilyen témát feldobhat megvitatásra, ami esetleg felmerült benne a tréning során, vagy amire nem maradt időnk a szigorú menetrend mellett, ámde szeretné róla kikérni a network más tagjainak véleményét. Megítélésem szerint itt ugyanolyan sokat lehet tanulni, mintha egy tapasztalt tréner egy újabb témát prezentálna. Sajnos előttem még egy jó félnapos utazás állt, így ezen már nem tudtam részt venni.

Összességében elmondható az NWM‐ről, hogy a rendkívül alapos előkészületeknek és a fiatal ámde lelkes főszervezőknek köszönhetően gördülékeny lefolyású volt az esemény, koordinációs problémák egyáltalán nem merültek fel, ami a színvonalas programkínálattal együtt maximálisan élvezhetővé tette a hosszú hétvégénket. Mindenki rengeteg új energiával indult haza, hogy ott ezt a lelkesedést az antennájában végzett munka során átadja társainak is.

 

A bezsámolót írta: Donkó Luca