NWM Belgrád, 2016

November 17-20 között vettem részt második Network Meetingemen a félévben, amely során ezúttal Belgrádba utaztam.  Csütörtök este érkeztem Belgrádba, ahol az ice-breaking játékokra érkeztem meg.  25 résztvevő volt a NWM-en, főként  a környező antennákból (Novi Sad, Podgorica, Zágráb, Szófia, Szkopje), azonban holland, olasz és német AEGEE-sek is részt vettek, így jó kis csapat alakult ki. A régió Network Commission-ere, Alexandra Mojsova vezette le a NWM-et, valamint a Comité Directeur-ből Kasia Sokolowska.beograd1

A hosszú hétvége alatt nagyon változatos session-ökön vettünk részt, melyeket meghívott trénerek tartottak.

Gender Equality workshop: A gender equality interest group egyik tagja beszélt nekünk arról, hogy mi is az a nemi egyenlőség, a feminizmus, ezekhez érdekes videókat is mutatott nekünk, amelyek igazán elgondolkodtattak minket. Ezután irányított beszélgetéseken vettünk részt, ahol egy adott témában a facilitátor 2-3 emberrel elkezdett megvitatni egy témát, majd aki hozzá akart szólni, az az egyik ember helyére ülve, őt felváltva fejthette ki véleményét. Szerintem nagyon érdekes beszélgetések alakultak ki így.

Civic Education workshop: Toronyai Bálint a CE working group egyik tagja tartott nekünk egy workshopot, mely során mindenki elmondhatta szerinte mi a Civic education, és milyen a helyzet az országában ezen témában. Ezután definiáltuk, hogy mi a Civic Education, milyen céljai vannak az AEGEE-ben, majd csoportokban oldottunk meg egy feladatot.

European Citiens Initiative – More than Education: Kasia hívta fel figyelmünket az ECI-ra, amelyre 1 millió aláírást kell gyűjtsünk 1 év alatt. Kis csoportokban azon ötleteltünk, hogyan lehet minél több embert elérni-

Az Action Agenda Committee két tagja is arról tartott workshopot nekünk, hogy hogyan zajlik szervezetünkben a stratégia tervezése és a stratégia megvalósítása egészen az Ideas Factory-tól az Action Agendáig. Ennek különösen nagy szerepe van most, hiszen 2017 augusztustól lép életbe új 3 éves stratégiai tervünk és 4 új Focus area-nk. A workshop során nagyon jól elmagyarázták, hogy hogyan épül fel ez a folyamat és hogy az antennák helyi szinten milyen könnyen járulhatnak hozzá a Focus Area-k mentén meghatározott célok eléréséhez. Ehhez szintén 4 cspportba rendeződve egy-egy Focus area-ról ötletelve találtunk ki helyi szintű eseményéket, amelyeket az antennák szervezhetnek.beograd2

 

A Human rights és LGBTI workshopot egy külsős tréner tartotta, amely során izgalmas viták alakultak ki. A workshop interaktív része során a tréner egy elgondolkodtató állítást mondott, majd el kellett döntenünk, hogy egyetértünk-e vele vagy sem és így a terem két felébe rendeződtünk. Ezután a két csoport érvelhetett álláspontja mellett.

A különböző WS-ok mellett természetesen az antennák fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők, így sok témát érintettünk és megosztottuk egymással tapasztalatainkat, tancsokat adtunk a másiknak.

Minden antennának el kellett készítenie SWOT analízisét, amelyet utána prezentált és a többiek hozzászóltak. Ez nagyon hasznosnak bizonyult, én is sok mindenre rájöttem ami AEGEE-Budapestnél fejlesztendő terület. Emellett itt szembesültem azzal, hogy a legtöbb antennánál a board-term 1 éves, nem pedig féléves, mint nálunk.

Sok terület kapcsán volt csoportmunka, ahol egymás tapasztalatait, ötleteit osztottuk meg egymással a PR, az FR, a HR, a Lobbizás témakörében. Sok új ötletet gyűjtöttünk egymástól, amelyet biztos vagyunk hogy jól tudnak majd hasznosítani a résztvevők saját antennájuknál.

Vasárnap került sor a délelőtti session után az Open space-re, amelynek lényege, hogy az igényeknek megfelelően javasolhatunk témát, amiről még beszélhetünk. Mi végül a konfliktuskezelés témakörét választottuk, erről beszélgettünk és Alexandra ezzel kapcsolatban adott nekünk tanácsokat.

Logisztika és közösségi programokbeograd3

A szállásunk egy nagyon barátságos hostelben volt a várközponttól 15 percnyire. Minden résztvevő itt volt elszállásolva, majd reggelente 15 percet sétáltunk egy középiskoláig, ahol a session-ök zajlottak.

Minden este volt valamilyen közösségi program és buli, amely közül a szombati igazán különleges volt, hiszen aznap ünnepelte AEGEE-Belgrád a születésnapját, valamint a board tagoknak is ebben az időszakban volt a születésnapjuk. Remek volt tehát a hangulat, élő zenével, tortával, ünnepléssel.

Összességében tehát nagyon hasznos volt ez a NWM, sokat tanultam és sok motivációval tértem haza.beograd4

A beszámolót írta: Mészáros Bernadett