NWM Ploiesti, 2016

AEGEE- Budapestből, az öt fős boardból hárman is részt vettünk a félév első Network Meeting eseményén. Glaub Ákos, mint elnök, Mészáros Bernadett, mint a külső kapcsolatokért felelős alelnök, és Buruzs Petra, mint titkár.

A NWM a romániai AEGEE-Ploiesti szervezésében, a Ploiestihez közeli Busteni városában került megrendezésre, a megjelenésünk így a régióbeli közelséget is jól reprezentálta. A NWM fő témája a szervezet elmúlt 31 évének áttekintése, a jelenlegi helyzetén való közös gondolkodás és jövőjének megtervezése volt, ami relevánsnak ígérkezett a board tagság számára is.

A Network Meetingen kimagaslóan sok, már európai szinten pozíciót vállaló, vagy évek óta elnöki pozícióban lévő, tapasztalt és sokszínű AEGEE-s vett részt. Többek között a Summer Unniversity Coordination Team, az Event Quality Assurance Committe, az Action Agenda Cordination Committee egy-egy képviselője, Lavinia, a Network Commisioner-ünk, és Tekla a CD-ből is eljött a Network Meetingre, így remek lehetőségünk nyílt arra, hogy feltegyük kérdéseinket.

nwm11
Csoportmunka

A hosszú hétvége alatt számos session-ön vettünk részt. Tekla beszámolt a NWM előtti héten megrendezett Ideas Factory-ről, átbeszéltük az ott javasolt Focus Area-kat, valamint érdekes statisztikákat láthattunk az antennák tevékenységéről. A Sharing Best Practices session során kis csapatokban beszéltünk mindenkit érintő témákról. Volt szó a toborzásról, a PR-ról, tudástranszferről, illetve arról is, hogyan tartsuk meg tagjainkat aktívan. Ennek során mindenki elmondta, hogy mindezen területek hogyan működnek saját antennájuknál és praktikus tanácsokkal láttuk el egymást. Mauro, az E.Q.A.C tagja eseményszervezésről tartott nekünk egy gyakorlatot, amely során az egyik jövőbeli Focus Areához illeszkedő eseményt kellett megszerveznünk a NAOMI módszer segítségével. A Your Vision for Europe nevű projektet is megismerhettük, egy érdekes kvíz kitöltésével pedig felmérhettük tudásunkat az Európai Unióról.

A főszervező, valamint Tekla vezetésével felállítottuk az AEGEE idővonalát, mind a szervezet, mind pedig történelmi szempontból fontos események átbeszélésével. Nagyon sok érdekes eseményről beszéltünk, régi projektekről, vagy arról, hogy kb. 25 évvel ezelőtt hogyan is zajlott a Nyári Egyetemekre való jelentkezés.

A szimulációs játékok, mint például az “elevator speach” hihetetlenül hasznosan felkészített minket arra, hogyan tartsunk jó előadásokat és hogy adjuk elő magunkat minél hatékonyabban.

Az “Open Space” pedig az esemény végén biztosította a lehetőséget a még fennmaradt témák átbeszélésére, praktikus tanácsok megosztására. A legnépszerűbb témakör, ami minden antennát foglalkoztatott, az az AEGEE promótálása volt. Így sokat beszéltünk arról, ki hogyan pozícionálja és népszerűsíti a szervezetet. Ennek kapcsán mi is sok új ötletet gyűjtöttünk, amit a jövőben biztosan hasznosítani tudunk majd.

A szállásunk udvara
A szállásunk udvara

Ami a logisztikai részét illeti, a szállás egy gyönyörű helyen volt a hegyekkel körbevett Busteniben. Az első napi kisebb kirándulás alkalmával a helyi természeti szépségekkel is megismerkedhettünk. A szervezők és a résztvevők is egy helyen, egy épületben voltak elszállásolva, sőt az étkezés is néha kisebb-nagyobb késéssel de a repeta adagokra is gondolva ugyanazon a panzió jellegű helyszínen volt lebonyolítva. Az esti social eventek, bulik során egy lehetőségünk nyílt kötetlenebb beszélgetésekre is, így személyesebb oldalról is megismerkedhettünk egymással, ami biztos, hogy a későbbi hosszútávú kapcsolattartást is elősegíti majd. Sőt már az esemény alatt is latolgattuk a közös kooperáción alakuló programokat. Nem is beszélve a kölcsönös zászló és kabala lopásról, aminek következtében AEGEE-Ploiesti és AEGEE-Budapest közösen készül majd egy meglepetéssel amit az őszi Agorán, a színpadon fogunk leleplezni.

Úgy gondoljuk, hogy ez a NWM rengeteg lehetőséget biztosított elsősorban a kapcsolatépítésre ,felmerülő kérdések megválaszolására, valamint tapasztalatok és élmények megosztására..

Mivel Bukarestben töltöttünk egy napot a Network Meeting előtt, az ottani antenna elnökével is ötleteltünk egy jövőbeli közös esemény megszervezésén.

Kirándulás Bukarestben (balról jobbra: Daniel (AEGEE-Bukarest elnöke), Tekla, Berni, Petra, Ákos)
Kirándulás Bukarestben
(balról jobbra: Daniel (AEGEE-Bukarest elnöke), Tekla, Berni, Petra, Ákos)

Mindhárman egyértelműen kijelentjük, hogy nagyon örülünk, hogy részt vehettünk ezen az eseményen, és mérhetetlenül hálásak vagyunk AEGEE- Ploiestinek amiért megrendezte ezt a színvonalas NWM-et. Hármunk közül kettőnknek ez volt az első Network Meeting-je, amely igazán jól sikerült és rengeteg inspirációt gyűjtöttünk a szervezet fejlesztésére.

Az élményeinkről egy videót is készítettünk.

Budapest, 2016.09.23.
Mészáros Bernadett, Buruzs Petra, Glaub Ákos