Let’s Czech culture – nyári egyetem Brnoban

Az egyik legnagyobb élmény, amit egy fiatal felnőtt átélhet az mindenképpen egy nyári egyetem! Ez egy csodálatos utazási lehetőség, ahol más országok kultúráival ismerkedhet meg és nagyon sok más nemzetiségű fiatallal találkozhat és bulizhat együtt.

 

A brnoi nyári egyetem fő célja a cseh kultúra megismertetése volt a cseh gasztronómia, történelem, népi szokások és énekek bemutatásán keresztül. Hallgattunk előadást Csehszlovákia felbomlásáról, részt vehettünk egy játékos workshopban a húsvéti szokásokkal kapcsolatban és még cseh énekeket és mondókákat is megpróbálhattunk elsajátítani.

A legtöbb időt Csehország 2. legnagyobb városában Brno-ban töltöttük. Itt megízlelhettük a legjobb cseh söröket, sőt még egy elegáns borkóstolást is átélhettünk. Nem beszélve a nyári egyetemek csúcspontjáról, a „European night”-ról, melynek lényege, hogy minden ország fiataljai magukkal hozzák az ő nemzeti ételüket, italukat, bemutatják, hogy hogyan eszik-isszák azokat, majd miután meghallgattuk egymás himnuszát megkezdődhet a kóstolás, ami mindig fergeteges partyba torkollik. Ez az este a bulizás mellett a nemzeti tradíciók és Európa nemzeti sokszínűségének bemutatásával az egyik legmeghatóbb program minden nyári egyetemen.

Brno 2

Brno 4

Brno-t nem csak egy általános városnézés során ismerhettük meg, hanem városi legendákkal színezve vezettek minket körbe Brno leglátványosabb és legtitkosabb helyein is. A „city rally” pedig a városnézés egy még interaktívabb formája, mikor a városban bizonyos vicces feladatokat kell teljesítenünk egy csapatverseny keretében és fényképes bizonyítékokkal alátámasztanunk, hogy a minél jópofább feladatokat tényleg teljesítettük. Például fotózkodni kellett Brno kabala krokodiljával, ami egy palota plafonjáról lelógó nagy kőszobor, na de úgy, hogy meg is érintsük azt.

De nem csak Brno volt az egyetlen város, melyet meglátogattunk.

A mikulovi kálvária dombon került sor éjszakai játékunkra, ahol ötletes feladatokat kellett csoportokban elvégeznünk. A játék végén felértünk a kálvária domb tetejére, ahol az éjszakai kivilágított Mikulov gyönyörű látványa tárult elénk.

Véleményem szerint a legköltőibb városka viszont Znojmo volt a maga vörös tetős kis házacskáival és fákkal borított folyópartjával, amikben egy magaslatról gyönyörködhettünk. Znojmo nem csak gyönyörű, de a morva borvidék központja is.

A legmesésebb látvány pedig Lednicében tárult elénk, amikor egy a történelem során lichtensteini földbirtokosok tulajdonában álló, gyönyörűen felújított kastélyt látogattunk meg.

Végül visszatértünk Brno-ba, ahol utolsó esténket egy meghitt hangulatú BBQ-val töltöttük, kiválasztottuk a legjobb résztvevőt, a legnagyobb partiállatot, a legszebb mosolyt, megköszöntük a csodálatos szervezést a brnoi egyetem hallgatóinak, majd másnap könnyes búcsút vettünk a többiektől.

Brno 3

A cikk szerzője: Pepó Viktória, AEGEE-Budapest Sustainability projektjének egykori vezetője és a 2015-ös budapesti nyári egyetem egyik főszervezője