500 Photos of SUmmer – nyári egyetem szervezői szemmel

2013-ban is megrendezésre kerültek Európa-szerte 78 városban az AEGEE legtöbb fiatalt megmozgató projektje keretében a különböző témájú Nyári Egyetemek. Rengeteg érdekes program közül választhatott idén is a több mint négyezer érdeklődő.  

A Nyári Egyetemek közös jellemzője, hogy egy általában két hetes utazás alatt mutatják be országuk vagy városuk kultúráját, hagyományait a szervezők a különböző nemzetekből érkező résztvevőknek. Ezeken az általános jellemzőkön felül azonban mindenki próbál valami pluszt nyújtani az általuk szervezett Nyári Egyetemen. Vannak, akik összefognak, és így több országon vagy városon utaznak keresztül a rendezvény ideje alatt (Travel Summer University), van, aki nyelvkurzust nyújt, és  van aki a természetvédelem, a politika, a történelem, az emberi jogok, vagy más egyéb fiatalokat foglalkoztató téma köré építi fel a programját (Summer Course).

500 SU 5

A Nyári Egyetemeket lezajlásuk után a résztvevők meghatározott szempontok alapján értékelik, így egy sorrendet állítva fel. A szervezeten belül természetesen presztízskérdés a minél jobb helyezés, így AEGEE-Budapest 2013-ban sem maradhatott ki a Nyári Egyetemet szervezők listájáról.

Az alapkoncepciónk Brigivel – főszervezőtársammal- az volt, hogy a szakmai programot a fotográfia köré szervezzük, a fotózás témájának pedig Magyarország kultúrájának tüzetes bemutatását választottuk. Ennek érdekében  három fő helyszíne volt a Nyári Egyetemnek: Budapest, a főváros;  Pécs, a vidéki nagyváros és kulturális központ; valamint a Pécs környéki vidék.

500 SU 2

Mint főszervezők mi feleltünk a két hetes program feltételeinek megteremtéséért, vagyis a szállás, a napi kétszeri étkezés és az utazások biztosításáért és megszervezéséért. Ezen kívül természetesen a program és a tematika kialakításáért, a promócióért, a résztvevők kiválasztásáért, a szervezőcsapat összehangolásáért, és a költségvetésért is.

Végül július 2-án megérkezett az összes résztvevő! Az első estét egy közös grillezéssel kezdtük, ahol ismerkedős játékok segítségével összeszokhatott a csapat. Összesen 9 napot töltöttünk Budapesten, ami alatt bejártuk a konvencionális turisztikai látványosságokat, és a helyiek által közkedvelt célpontokat egyaránt. Tematikus városnézéseink alatt megismerkedhettek Budapest zsidó és török emlékeivel is. Ellátogattunk a Terror Házába, a Néprajzi Múzeumba, a Láthatatlan kiállításra és az MTVA látogatóközpontba. Persze a fotózás sem maradhatott el. Megtapasztalhattuk egy fotóstúdió világát is, ahol a résztvevők kilenc órán keresztül ismerkedhettek a világítással, a sötétszobával és a camera obscurával, más foglalkozások keretében pedig a fényfestésről és a fotózás alapjairól tudhattak meg többet a résztvevők. Budapesten került még megrendezésre a „European Night”, ahol minden résztvevő bemutatta a saját nemzetére jellemző ételeket és italokat. Július 11-én Pécsre utaztunk, elfoglaltuk a szállásunkat és körbevezettük őket a városon. Másnap Szigetvárra utaztunk, majd délután Almáskeresztúron a Kaba farmon ismerkedhettek meg a vidéki élettel. Szombaton pedig egész nap egy híres fotóművész által tartott haladó szintű fotós foglalkozáson vettek részt. Vasárnap borkóstolóra mentünk a Mokos pincészetbe Palkonyára, hogy a villányi borvidék se maradjon ki a vidéki élet bemutatásából. Itt tartottuk a Cultural European Nightot, ahol a résztvevőknek nemzetükre jellemző táncokat, énekeket, illetve népszokásokat kellett bemutatniuk. A két hét hamar elrepült, de a végén mindent sikeresnek mondhattunk. Ezt köszönhetjük azoknak az embereknek, akik szabadidejüket feláldozva annyit segítettek nekünk a rendezvény lebonyolításában, és persze a huszonkettő mindig lelkes résztvevőnek, akiknek a kalandvágyása, fáradhatatlansága és kíváncsisága nélkül nem lehettek volna ilyen sikeresek a programok!

500 SU 1
500 SU 4

A cikk szerzője Gallyas Luca, AEGEE-Budapest 2013-as nyári egyetemének egyik főszervezője, korábbi Elnök